Snadné loupání cibule
Uvařit hovězí guláš znamená loupání hromady cibule a uplakané oči. Tomu se jednoduše vyhneme. Cibuli namočíme do studené vody a necháme 15 - 30 minut (podle množství) odpočinout. Slupka z cibule půjde lehce stáhnout. Stejným stylem můžeme loupat česnek.
Kvalitní vývar
Chceme-li mít kvalitní a silný vývar, vkládáme maso pouze do studené vody. Maso se ve studené vodě nemůže zatáhnout, takže šťáva z masa jde přímo do vody.
Kvalitní maso
Chceme-li mít šťavnaté maso, vkládáme je přímo do vroucí vody či vývaru. Maso se ihned zatáhne a jeho šťáva zůstane uvnitř. Nedoporučuje se do již tepelně upraveného masa píchat. Šťáva by vytekla.
Čerstvá ryba
Často ryby v mrazáku načichnou od ostatních potravin. Když ponoříme rybu do mléka a necháme rozmrznout, zápachu se vyhneme. Ryba bude mít chuť, jako bychom ji právě čerstvě koupili.
Přesolené polévky nebo omáčky
Každému z nás se už stalo, že při ochucování nám ujela ruka. Stačí když do jídla hodíme oškrabaný, omytý, na stejné kusy nakrájený brambor a necháme vařit, dokud není brambor měkký. Brambor do sebe vsaje sůl a po vyjmutí může sloužit i k jinému účelu. Tento trik jde i s jablíčkem nakrájeným na stejné kousky. Postup je stejný.
Dozrávání zelených rajčat
Sklidili jsme úrodu rajčat a nejraději bychom si do nich už kousli, ale jsou ještě zelená.
Rajčata nám rychle dozrají, když k nim do papírového sáčku přidáme na pár dnů jedno zralé jablko. Poměr asi 5 - 6 rajčat na jedno zralé jablko.
Vylepšení fazolí
Fazole má každý z nás rád. Ale ty následky, které nás po jejich konzumaci čekají. Pokud přidáme při vaření fazolí špetku jedlé sody, nebude jídlo následně tak plynaté.
Účinnější prostředek na nádobí
Kolikrát jsme si koupili zaručeně účinný prostředek na nádobí a při mytí jsme zjistili, že to není to, co jsme očekávali. Když přidáme do prostředku na nádobí asi dvě lžíce jedlé sody, bude saponát účinnější.
Scvrkávání hovězího masa
Koupili jsme si maso na oběd a při dušení jsme zjistili, že kousky masa jsou menší než v původní velikosti při krájení. Příště při dušení masa přidáme do vody pár lžic jablečného octu.
Maso se pak zaručeně nesrazí.
Strouhání sýru
Sýr se nebude na struhadlo lepit, když jej lehce potřeme olejem. Struhadlo samozřejmě. Strouhání nám půjde jako po másle a navíc půjde snadno umýt.
Spálený jazyk
Pokud jsme si při "koštování" jídla spálili jazyk, stačí na spálené místo nasypat trochu cukru. Bolest po spálení se okamžitě začne přestávat.
Chceme mít déle čerstvé zákusky?
Zákusky dáme do vzduchotěsné nádoby ještě s několika kostkami cukru. Uzavřeme. Zákusky vydrží čerstvé delší dobu než obvykle.
Foto:
Profimedia.cz