Příprava na grilování

Příprava na grilování

Každý rok se na grilování všichni těšíme! Stačí nám hezké prostředí v přírodě, buď na zahrádce, nebo klidně na čundru, pokaždé si pochutnáte. Vezměte si k ruce také pár přátel, ale také pár pomocníků, které by měl mít každý, kdo chce grilovat.

63414×

Pomůcky na grilování nejsou podmínkou, ale určitě vám pomohou k tomu, že se grilování stane skutečným požitkem pro všechny. Aby byla party nebo jen obyčejné grilování bez stresů, měli bychom mít všechny nástroje po ruce.

Nejprve potřebujeme palivo, mnozí nemají rádi kupované dřevěné uhlí a dávají přednost vlastnímu, které si připraví ze suchého dříví. Zapálit ho můžeme různými podpalovacími prostředky ve formě kostek. Nikdy však nezapalujeme lihem, protože může dojít k výbuchu.

Používám tzv. krbové zápalky, se kterými si nespálíme prsty, také potřebujeme dmychadlo, které oheň pořádně rozpálí. Krom toho je nezbytná i malá lopatka a kleště na uhlí, dá se jimi uhlí přemístit. Grilovací náčiní musí mít dlouhé a pevné násady. Nejdůležitějším nářadím jsou grilovací kleště.

Maso se během grilování nesmí napichovat. Šťáva by vytékala na uhlí a způsobovala by nežádoucí kouření a plameny, které maso mohou spálit. A navíc při tomto přepalování vznikají látky, které škodí našemu organismu. Je proto dobré používat hliníkové misky. Zachytí odkapávající šťávu z masa a pomáhá postupnému opékání.

Maso může také vyschnou, a proto aby bylo šťavnaté a aromatické, potíráme je během grilování kořeněným olejem nebo pivem. Při čištění roštu, který by měl být z nerezové oceli, dobře poslouží drátěný kartáč.

V dnešní době se rozmáhají grily, které pracují na principu lávových kamenů. Takový gril přiklopíme víkem a změní se na troubu. O grilování si toho můžeme říci mnoho, a určitě se k němu vrátíme v některých z dalších článků.

Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz