Příprava a použití ovoce v kuchyni

Příprava a použití ovoce v kuchyni

Ovoce je významným zdrojem vitamínů, hlavně vitamínu C. Vitamín C je velice citlivý na světlo, okysličování a teplo. Proto ovoce konzumujeme především v syrovém stavu.

15360×

Čistota ovoce

Nejvíc vitamínu C obsahují citrusové plody, černý a červený rybíz, jahody, angrešt, šípky a lesní plody. Všechno ovoce musíme před použitím řádně omýt. Nenamáčíme ho, aby se nezničily vitamíny, ale pečlivě ho oplachujeme pod proudem studené vody. Pevné a větší plody po umytí vytřeme utěrkou do sucha. Měkké plody - maliny, jahody, rybíz a další drobné plody - propláchneme na sítu a necháme dobře okapat.

Jablka jsou snad u nás nejrozšířenějším ovocem, která můžeme konzumovat po celý rok. Jablka před použitím neloupeme, protože bychom zničili hodně vitamínů. Oloupané jablko rovněž rychleji hnědne. Dobře jablko omyjeme. Pokud ale musíme slupku oloupat, necháme ji usušit a můžeme ji použít na přípravu čaje. Slupky z broskve odstraníme tak, že plody na několik vteřin namočíme do teplé vody.

Citrony mají rovněž vysoký obsah vitamínu C, proto jejich šťávu používáme hlavně na přípravu nápojů. Do čaje se ale citron dává, když už není moc teplý. Vlivem teploty se vitamín C ztrácí. Šťávu také přidáváme do zálivek na ovocné nebo zeleninové saláty a do některých omáček. Grapefruity neloupeme, ale pouze opláchneme, rozřízneme napříč a pak lžičkou opatrně, aby se nepoškodila vnitřní bílá kůra, která je hořká, vyjídáme dužinu spolu se šťávou.

Pokud máme doma vyschlý citron, dáme ho na noc do studené vody. Pak získáme víc šťávy. Šťávu musíme vymačkat velice opatrně, aby se neporušila bílá slupka. Pak je šťáva nahořklá. Víc šťávy také získáme, pokud na 5 minut dáme citron do horké vody, anebo ho mírně proválíme na tvrdé podložce. Citronová a pomerančová kůra má nejvíce vitamínu C, ale zároveň, když jsou chemicky ošetřovány, je kůra z nich zdraví škodlivá.

Měkké ovoce

Borůvky jsou snad nejlepší pocukrované a polité mlékem, nebo smetanou. Používáme je nejen jako náplň do knedlíků, ale připravují se z nich i kompoty, nebo je také můžeme na zimu usušit. Při konzumaci borůvek nám zčernají zuby. Vyčistit je můžeme kouskem citronu.

Pokud máme na zahradě jahody, trháme je časně ráno, dokud nejsou prohřáté sluncem. Platí to i pro zahradní maliny a ostružiny. Stopky z ovoce odstraňujeme až po omytí a okapaní vody z ovoce. Ostatní ovoce sbíráme podle možností až večer.

Hroznové víno musíme několikrát oplachovat pod proudem vody, protože vinná réva se vždy ošetřuje chemickými postřiky.

Dýně a meloun

Jestli je dýně zralá zjistíme přitlačením na slupku na opačné straně od stonku. Pokud je slupka tvrdá, dýně je nedozrálá. Kvalitní dýni poznáme podle silného stonku. Při výběru melounů si hlavně všímáme kůry. Zralý meloun má kůru lesklou a když na ni zaťukáme, ozve se čistý zvonivý zvuk.

Ovocné saláty

Nejrůznější druhy ovoce také používáme na přípravu osvěžujících ovocných salátů. Kombinujeme sladké a kyselé druhy ovoce, můžeme rovněž použít i kompoty. Ovocné saláty zaléváme nejčastěji kompotovou šťávou, do které můžeme použit i šťávu z citronu. Zpestřit saláty můžeme rozinkami, oříšky a mandlemi. Saláty připravujeme těsně před podáváním. Ovoce výhradně krájíme nožem z nerezavějící oceli. Ovoce ihned klademe do předem připravené zálivky.

Ovoce a tepelné zpracování

Ovoce balené v těstíčku si uchová nejvíce vitamínů a hodnotných látek. Po celý rok si můžeme připravovat ovocné knedlíky, kdy máme ovoce buď v zavařenině, nebo čerstvé. V zimě knedlíky plníme zmrazeným ovocem, které nerozmrazujeme před použitím. Kompotované ovoce necháme okapat a pak ještě před plněním je obalíme v hrubé mouce. Nejčastěji používáme švestky, třešně a meruňky.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena