Máte rádi chřest? Rádi degustujete? Zavítejte tento víkend do Invančic, chystá se událost, kde ve velké míře uspokojíte nejen své chuťové buňky.
Již od 12.5. si můžete ve vybraných dvaceti restauracích po 8 městech České republiky dopřávat chřestové speciality a tento víkend se můžete zúčastnit také festivalu, který vám chřest představí v mnoha podobách. Je pro vás připraveno 9 moravských vinařství s opravdu kvalitním výběrem vín a celé 4 tuny čerstvého chřestu!
Chřest je spolu s jahodami plodinou klamu. Sklízí se až do 24. června a je nevyzpytatelný svou barvou, protože ho existuje řada druhů. Pravdou je, že bílý chřest se sklízí v době kdy vyráží ze země. Zelený chřest smí zůstat v zemi déle, aby načerpal více slunečního světla a získal své typické zbarvení. Pokud chřest sklidíme v mezidobí, získá na špičkách své fialkové zabarvení.
Zásadním důvodem návštěvy festivalu, který se pro letošní ročník bude konat od pátku 18.5. do neděle 20.5. 2012, je ochutnání chřestu od předkrmů, polévek, chuťovek až po chřest připravený jako hlavní chod. Pátek je určen zejména všem místním, kdy mohou ochutnat chřestové speciality a poklábosit s nadšenci o těchto pokrmech, o víkendu se brány se vší parádou otevřou chřestuchtivým labužníkům z celé ČR.
Na festivalu chřestu 2012 se představí nové podniky z Brna a okolí, přibudou programové speciality v podobě kuchařsky známých osobností. V pátek, kdy může každý z vás využít bezplatného vstupu, bude na místě kulinář a televizní kuchař Petr Stupka, který bude vařit s dětmi. Na nedělní chřestový oběd vás pozve kuchař Roman Paulus, šéfkuchař druhé a třetí nejvyhlášenější restaurace podle Maurera.
Protože se chřest krásně snoubí s vínem, představí se během chřestových slavností 2012 spousta moravských vinařství, o kvalitu se postará sommeliér Libor Nazarčuk. Představí se významní producenti regionálních specialit, výrobci piva, nealkoholických nápojů, moravských masných i mléčných specialit. Kromě jiného se můžete těšit na chřestovou polévku, k ochutnání bude i pečená vepřová líčka přelitá omáčkou demi glace s vařeným chřestem nebo třeba chřestový salát s vlašskými ořechy a medovou zálivkou zdobený jahodovo-smetanovou pěnou.
O doprovodný hudební program na chřestovém festivalu nebude nouze. Přislíben je Petr Bende a cimbálová muzika Grajcar, Smokie, Suzi Quatro a Tina Turner Revival, dechová hudba Polanka, cimbálová muzika Ponava a další. Nebudou chybět programy pro děti, family point, řemeslný trh a výstava o chřestu.
Vyzkoušet můžete i festivalové chřestové menu v některé z vybraných festivalových restaurací. Až do konce května budou restaurace v Praze, Brně a dalších krajských městech vařit festivalové chřestové speciality. Na jídelníčku tak přibudou pokrmy jako argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, zelený chřest v sušené šunce přelitý šafránovým máslem, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu. Cílem celého chřestového festivalu a doprovodných akcí je lidem přiblížit tyto netradiční potraviny, které v české kuchyni, přestože se o nich jen málo mluví, mají své zastoupení.
Neváhejte již tento víkend zavítat do Ivančic! Těšíme se na vaši návštěvu.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena