Rod hnojník - coprinus - má asi 90 druhů. U nás jich roste méně, a to kolem 10 až 15 druhů.
Jsou to houby hniložijné, které žijí v půdě nebo na dřevě. Některé druhy rostou na trusu, na silně pohnojených místech a jsou velmi obtížně určitelné.
Hnojník roste většinou v trsech od dubna do listopadu. Staré plodnice pukají, klobouk se stáčí nahoru a pak se celá plodnice roztéká v černou kaši. Je tedy zřejmé, že životnost těchto hub je velmi krátká. Lupeny dospíváním výtrusů černají, třeň mají tyto houby bělavý, dutý, křehký a štíhlý. Barva klobouku je také proměnlivá - od bílé přeš žlutou, oranžovou až k barvě inkoustové.
Mezi houbaři je asi nejvíc známý hnojník obecný, inkoustový a třpytivý. Ty také u nás rostou nejvíce. Méně už se ví, že jedlým druhem je právě hnojník obecný.
Jediný jedlý druh hnojníku - hnojník obecný - je jedlý pouze za předpokladu, že se po jeho konzumaci nepožije alkohol, především pivo. V kombinaci s alkoholem totiž působí houba jako antabus - lék, který se podává při léčbě alkoholismu. Současným užitím alkoholu s houbou dojde k nepříjemným příznakům, které alkoholiky "zastraší" a dodá jim šanci zůstat abstinenty. Mezi příznaky patří zarudnutí, dechové obtíže, bolení hlavy, bušení srdce, zvracení. Po hltu alkoholu tak je vyvolán pocit nechutenství, závratě a zvracení.
Houbaři sbírají hnojníky zejména v době, kdy jiné houby nerostou. Od dubna do listopadu je dost dlouhé období pro jejich výskyt. Je proto nutné dávat pozor na hnojník inkoustový a třpytivý. Jejich záměnou za obecný a při následné konzumaci se objeví nápadná červeň v obličeji, která se šíří dolů po těle i na horní končetiny. Dostaví se bušení srdce, dušnost, zvracení, průjem a strach. Tyto příznaky se nemusí projevit v plné šíři, odpovídají množství požité houby, případně množství alkoholu. Mohou se však projevit až do čtvrtého dne po novém napití alkoholu se slábnoucí intenzitou, aniž by se znovu konzumovala houba. Pomoc pak je vhodné vyhledat na psychiatrickém oddělení, které má s léčbou antabusového efektu zkušenosti.
Je více než zřejmé, že s hnojníky není vhodné si zahrávat. Na toulkách při houbařské výpravě můžeme najít vždy mnoho dalších zajímavých druhů, které obohatí náš jídelníček. Jestliže přesto chceme na svém talíři právě hnojník, pak jen ten obecný a ve směsi jiných jedlých hub a hlavně bez alkoholu. Ostatní hnojníky ponechejme raději dál v přírodě, vyniknou v ní přece mnohem lépe, než na našem talíři.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena