Na jaře všichni podléháme ve zvýšené míře různým nemocem, které dnes známe jako nemoci z nedostatku, zatímco dříve se jim říkávalo nemoci znečištěné krve.
Staré osvědčené metody čištění krve, kúry jarního pročišťování, mají za úkol oživit funkci látkové výměny. Cesty k jarní očistě těla jsou různé. Za připomenutí stojí postní kúry ze šťáv, dieta ze syrové stravy, potní kúry, čaje z různých bylin, sauna, mořské lázně. Bylinky se používají jako speciální kúry, při kterých se používá kopřiva, řeřicha, pampeliška, sedmikráska, jalovec a bedrník. Bylinky pomáhají k regulaci látkové výměny.
Samozřejmostí jsou také koupele střev, dechová cvičení, hodně pohybu na čerstvém vzduchu, strava vegetariánská a hlavně málo solená, tyto "očisty"pomáhají ve snaze o obnovu naší tkáně. Každý má možnost prodělat nějakou tu kúru, která odpovídá našim tělesným možnostem a připravit tak tělo k novému rozkvětu. Jenom zdravá látková výměna nám zaručuje schopnost tvořivé práce a dává radost ze života.
Je nutno připomenout, že když provádíme velkou jarní očistu, pak to nesmí zůstat jen u hmotné látkové výměny. Nemoc je zároveň vždy duševním problémem. To znamená, že s očistou těla provádíme i očistu duše. Nespokojenost, hádky, spory, starosti, nepoctivost a žádosti jsou pro duši právě tak škodlivé jako nezdravý a zkažený pokrm pro tělo. Když se budeme zaměstnávat věcmi, které jsou dobré a harmonicky sladěné, pak pocítíme něco z té očišťující a povznášející síly.
Rovněž jídlo, které konzumujeme, je a může být léčivé. Syrová strava je sice chudá na kalorie, bílkoviny a kuchyňské soli. Zatímco na druhé straně je bohatá na minerálie, vodu a vitamíny. Syrová strava je vhodná při nemoci
A mnoho dalších nemocí, kde můžeme syrovou stravou docílit lepších výsledků v nemoci. Požívání syrové stravy je také ideálním odtučňovacím prostředkem. Čerstvá syrová strava je chudá na bílkoviny a tuky, proto je tělo nuceno spotřebovávat svůj vlastní tuk. U člověka se to projeví úbytkem na váze.
Jablko kromě sodíku, draslíku, hořčíku, fosforu, chlóru má velice příjemnou vůni. Jablečná dieta je hodně doporučována lékaři. Denně bychom měli sníst asi 1 kilogram jablek. Jablko v kuchyni má všestranné použití. Čaj z jablek jako denní nápoj uklidňuje nervy a celkově posiluje.
Hrozny mají zvlášť léčebný účinek, když jsou čerstvé. I hroznový mošt slouží při odtučňovací kúře. Hroznová kůra je ve velké oblibě při onemocnění žaludku, jater a střev.
Černý bez působí hlavně močopudně a používá se při pocení. Čaj připravený z květu a plodu oslazený medem se doporučuje při nemocech z nachlazení, rýmě, bolesti zubů, hlavy a krku. Využijeme jej, když nás trápí kašel. Ale u černého bezu musíme mít na paměti, že při velkém požití nás nutí ke zvracení.
Ostružiny rovněž zahání katary a nachlazení. Nálevy z listí se používají při kataru žaludku a střev. Při katarech horních dýchacích cest a zánětu dásní užíváme odvar z listí. Ostružiny jsou výborné při syrové stravě jako čerstvý ovocný pokrm.
Na závěr je třeba dodat, že veškeré diety a očistné kúry je nutno konzultovat s lékařem - odborníkem na výživu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena