Znáte popenec? Pro někoho pouhý plevel, pro jiné rostlina, která po dobrém usušení a uskladnění nahradí třeba majoránku.
Popenec břečťanovitý, nízká vytrvalá rostlina s popínavými stonky a modrými kvítky se vyskytuje v lesích, na loukách a jako s plevelem se s ním setkáme i v zahrádkách. Rychle se rozrůstá, množí se oddenky, ve kterých se ve žlabinkách listů vytvářejí kořínky. Bývá i součástí skalky nebo porostů na kamenných zídkách.
Sbírá se jarní nať před květem, ale možný je i sběr v době květů. Nať se suší při teplotách do 30 °C, a to velmi opatrně, protože silice jsou velmi prchlavé. Při přípravě nálevu stačí 1/2 kávové lžičky.
Tato bylina je známa také pod názvy kadeřník, kondelík, budra, moďátka, kondrábek, kondrlík, koudelík, kundrábek, kundrásek, kundrátek, kundrlátek, kundrtálek, kunrábek, kunrátek, openec, oponec, opoňka, popenec, poponec, popoňka, popounek, pupenec, švýcarský čaj, vopenec, voponec, vopuňka, zádušník, zemní břečťan nebo také zemský břečťan.
Dříve se čajem z popence léčil kašel a tuberkulóza. Vzhledem k obsaženým látkám (třísloviny, hořčiny, silice, saponiny, flavonoidy a další...) se jako léčivka používá dodnes. Popenec má protizánětlivé a stahující účinky, působí močopudně a hojivě. Jako léčivý prostředek působí při katarech dutin, průdušek a při zahlenění se používá jako kloktadlo. Podporuje i chuť k jídlu, upravuje trávicí procesy a mírní průjmová onemocnění.
Na přípravu nálevu nebo odvaru se popenec velmi často mísí s jinými bylinkami (jitrocelem, černým bezem apod.). Používá se tak zevně k obkladům, omývání bércových vředů a hnisavých zánětů pokožky.
Popenec břečťanovitý se podává i ve formě sirupu, kdy zlepšuje trávení, tlumí střevní potíže a chrání játra. Účinkuje proti bronchitidě a proti lehčím formám bronchiálního astmatu.
Popenec je nepříliš používaným zeleným kořením. Čerstvá nať popence se používá do polévek, salátů, omáček, pomazánek, bylinkového másla a nádivek (zejména o Velikonocích).
Kořenitá chuť popence se v pokrmech často kombinuje s pažitkou, petrželkou, saturejkou, koriandrem, řebříčkem, kopřivou či estragonem.
Popenec můžeme používat jako jakoukoliv jinou oblíbenou bylinku v podobě čerstvé, sušené či mražené natě. Můžeme jej přidat do vaječné omelety, míchaných vajíček, nádivy s masem i bez, plněné zeleniny v kombinaci s tvarohem či sýrem, do bramborového salátu, sekané. Jednoduše všude tam, kde nám zelené bylinky chutnají.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena