Pomelo - citrus v síťce

Pomelo - citrus v síťce

Vypadá jako velký grapefruit, chutná obdobně, ale nedoprovází ho hořkost, která většinu konzumentů od citrusu podobného typu odradí.

13718×

Citrus s překvapivou chutí

Ještě donedávna se o pomelu moc nevědělo a našel se v málokteré lednici. Dnes na něj milovníci citrusů nedají dopustit. Pomelo (latinsky Citrus grandis), plod stálezeleného stromu, v sobě ukrývá snad všechny chutě známých citrusů, ale nejblíž je grepu ovšem bez nahořklé příchuti. Pomelo je pravděpodobně největší citrusový plod vůbec, dorůstá až do váhy 5kg. V obchodech se ale spíše setkáme s plody vážící 1 - 2kg. Dužina má barvu od bledě nažloutlé až po červenou. Chutná sladkokysele, někomu může vůní připomínat ostružiny. Protože je slupka opravdu hrubá, jedlá část pomela je zhruba třetinová. Původem je pomelo z karibské oblasti a dozrává od listopadu do března.

Pomelo a zdraví

Z hlediska výživné hodnoty musíme zdůraznit výrazný obsah draslíku, manganu, železa a samozřejmě vitamínu C. Kalorická hodnota pomela je velmi nízká (asi 40 kcal na 100g). Častější konzumací můžeme zabojovat proti vysokému cholesterolu. Pomelo pomáhá lépe zvládnout leckterou dietu, protože hodně zasytí. A mezi citrusy je to opravdová lahůdka.

Konzumace pomela

Plod pomela nejdříve zbavíme síťky nebo celofánu. Takto by mělo být baleno každé pomelo, jinak uvnitř velmi rychle vysychá. Nejdříve pomelo oloupeme a zbavíme i bílé části, která často zůstane na měsíčcích citrusu, stejně tak odstraníme jemnou slupku a viditelná semínka. Z pomela nám musí zbýt jen dužina. 

Pomelo konzumujeme nejčastěji syrové nebo jako součást čerstvých ovocných salátů. Z pomela si můžeme vyrobit i džem. Stejně jako z ostatních citrusových plodů si z pomela můžeme vytvořit čerstvý džus vymačkáním šťávy nebo rozmixováním. Pomelo dobře doplní i chuť masa. Z pomela dají využít i semena, která se upravují kandováním, a kupodivu i kůra, ta se suší a používá k aromatizování čaje. Usušenou kůru můžeme používat i k dozdobování dezertů nebo míchaných nápojů.

Díky své šťavnatosti se přímo nabízí ke konzumaci v horkém počasí. Nahradí část tekutin a vychlazené pomelo může v osvěžujícím účinku klidně konkurovat melounu.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena