S podzimem k nám přichází více chladných a deštivých dnů. Na podzim jsme méně odolní proti špatným náladám a depresím. Jak se můžeme na toto období připravit?
Cítíme se unavení, vyčerpaní, podléháme snadněji smutku a hůře snášíme stresové situace. Slunce ztrácí na síle a změnil se letní čas na středoevropský. Dny se zkracují a noci prodlužují. Množství a intenzita slunečního svitu mají vliv na naše emoce.
Naši náladu ovlivňuje i pohybová aktivita. Práce a procházky v přírodě, návštěva tělocvičny a solária, jsou velmi prospěšné pro naši psychiku. Nemalý význam pro náš organismus má i to, co jíme. Proto se zaměříme na složení našeho jídelníčku.
Vědci jsou přesvědčeni, že složení naší stravy může ovlivnit náladu a chování člověka. Některé potraviny a bylinky skutečně zlepšují naši náladu tím, že pomáhají zvyšovat v lidském organismu hladinu některých hormonů. Jedná se o hormon serotonin a noradrealin. Obecně jim říkáme hormony štěstí. Dalšími podpůrnými látkami pro zvýšení tvorby těchto hormonů jsou některé vitamíny a minerály. Patří sem zejména vitamím B3 a stopové prvky selen a trytofan. Hormon serotonin uklidňuje a tlumí nervový systém. Je zodpovědný za zdravý spánek. Hormon noradrenalin navozuje pohodu, zahání únavu a nervozitu.
Patří sem obiloviny. Během jejich růstu nashromáždí díky slunci látky velmi prospěšné pro lidský organismus. Nezapomeňme proto zařazovat do našeho jídelníčku výrobky z celozrnné mouky, jáhel, kukuřice, pohanky a dalších obilovin
Dále sem patří potraviny obsahující aminokyselinu trytofan, která je důležitá pro produkci serotoninu. Je obsažena v bramborách, luštěninách, banánech, oříšcích. Trytofan obsahují také slunečnicová a sezamová semínka.
Libové maso, zejména králičí, krůtí a rybí, rozhodně patří do našeho jídelníčku, protože obsahuje vitamín B3, který má velmi příznivý vliv na nervovou rovnováhu a činnost mozkových buněk
Dále sem patří potraviny obsahující selen. Ten se nachází zejména v mořských rybách, luštěninách, česneku, cibuli, brokolici a rajčatech.
Šálek teplého bylinného čaje nám také může pomoci rozptýlit chmury a zlepšit náladu.
Čaj z brutnáku lékařského rozveseluje, dodává optimismus a má mírně euforické účinky
Čaj ze směsi brutnáku a meduňky v poměru 1:1 je doporučován k celkovému zklidnění. Připravíme ho ze dvou lžiček směsi na čtvrt litru vroucí vody. Spaříme a necháme louhovat 10 minut. Čaj pijeme teplý 2x denně.
Čaj z třezalky tečkované a kozlíku lékařského je velmi léčivý. Pijeme jen jeden šálek denně a užíváme krátkodobě. Třezalka má uklidňující účinky a obsahuje flavonoidy, které ovlivňují hospodaření s "hormony štěstí". Tato bylinka se také používá jako součást při výrobě některých prostředků při léčbě melancholií, depresí a nervové vyčerpanosti.
Čaj z kardamomu pro dobrou náladu. Do dvou dcl vody vložíme 3 zrníčka kardamonu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky a malý plátek čerstvého zázvoru. Směs přivedeme k varu, ale nevaříme. Zakryjeme a necháme louhovat 15 minut. Potom čaj slijeme a přisladíme medem. Pijeme teplý 2 - 3x denně.
Zkusme se v tomto podzimním období zaměřit na náš životní styl. Představili jsme si některé důležité potraviny a bylinky pro naše zdraví. Rozhodně bychom se měli vyhýbat přejídání a vyšší konzumaci tučných a sladkých pokrmů. Nepoužívejme jídlo jako uklidňující prostředek na naše nálady. Vede k přírůstkům na váze a tím opět k špatným pocitům a depresím.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena