Blíží se čas vánoční a hospodyňky už pomalu začínají plánovat pečení vánočního cukroví. Jak vše zvládnout bez stresu a bez řečí, že jsme jako hospodyňky nenapekly nebo napekly málo?
Začátkem prosince se už můžeme pustit do pečení lineckého cukroví, nejběžnější jsou kolečka nebo hvězdičky. Také nesmíme zapomenout, že budeme potřebovat kolečka jako "podstavec" pod úlky nebo jiné nepečené cukroví, a také si je již můžeme upéct, stejně jako košíčky (z formičky). Ani jedno cukroví ovšem neplníme, jen je uschováme do plastové nebo plechové nádoby; papírovou krabici nepoužijeme, cukroví by mohlo ztvrdnout. Na Mikuláše je také nejvyšší čas začít s pečením perníčků nebo marokánek. Můžeme si také upéct štolu.
Tento víkend se můžeme pustit do pečení tlapek, pracen, ořechů či jiného cukroví z formiček, stejně tak i do pečení cukroví třeba z rozinkového, kakaového či kokosového těsta. Cukroví ovšem ještě neplníme, mimo cukroví, které se plní pouze marmeládou, ale uložíme do krabiček. Je čas slepit marmeládou linecké cukroví a uložit ho do krabičky, kde nám do Vánoc krásně změkne. Můžeme si také připravit nepečené kousky cukroví; třeba úlky, kokosové kytičky nebo kuličky. Tento víkend si také můžeme vyhrát se zdobením perníčků, které poté uložíme do krabice a přidáme krajíček chleba nebo jablíčko, které zabrání jejich ztvrdnutí. Je také nejvyšší čas si upéct a naplnit medovník.
Pustíme se do pečení rolád, korpusů trubiček i rakviček, laskonek, kokosových pusinek nebo máslového cukroví. Naplníme košíčky, úlky i jiné nepečené cukroví, stejně tak i pečené cukroví z různých druhů těst, trubičky, rakvičky i laskonky. Cukroví také dozdobíme a uložíme v papírových (kartonových) krabicích do chladna. Pokud jsme zdatní, můžeme si upéct i větrníky a věnečky. Z nepečeného cukroví si můžeme připravit třeba kuličky ala rafaelo nebo čokoládové košíčky či hrudky.
V předvečer Štědrého dne si naplníme rolády, nakrájíme medovník a ještě se můžeme pustit do přípravy indiánků nebo špiček, které se musí dělat až na poslední chvíli, stejně jako krém do větrníků nebo věnečků. Pokud máme ještě čas, můžeme si "upéct" třeba sandokanovy oči, marokánkové košíčky nebo připravit z nepovedených kousků nějakou nepečenou roládu. A samozřejmostí je pečení tradiční vánočky.
Otevíráme jednu krabičku po druhé a jednotlivé druhy cukroví skládáme na servírovací podnos tak, aby už při pohledu na ně se sbíhaly sliny.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena