Představujeme dva zanedbávané pomocníky v kuchyni: pečící papír a pečící fólii.
Zatímco pečící fólie je vynikající na pečení masa, pečící papír využívejte spíše při přípravě závinů, koláčů a cukroví.
Při použití pečící fólie se vytvoří pára, která šetří energii. Navíc neuniká aroma ani tekutiny, takže maso zůstane voňavé a šťavnaté.
Pečete-li v pečící fólii maso, přidejte do fólie trochu vody, potřebné koření a ingredience (např. houby, cibuli, bylinky). Aby maso získalo zlatavou kůrku, půl hodiny před koncem pečení fólii rozřízněte.
Také chléb pečený ve fólii je mnohem vláčnější a lépe si udrží svůj tvar. Ve fólii můžete péct také zmražené housky - nebudou tak tvrdé a suché.
Pečící fólie dokáže vykouzlit vynikající ovocné lahůdky. Vyzkoušejte například zapékané jablíčko. Odkrojte asi 2 cm vrchu omytého jablka, vydloubejte lžičkou větší důlek, odstraňte přes něj jádra a tvrdý střed. Vydlabanou jablečnou hmotu rozmixujte, přidejte nadrobno nasekané vlašské ořechy, trochu rumu a rozinky, které jste 5 minut namáčeli v horké vodě. Dochuťte medem a skořicí, směs promíchejte a naplňte jí vydlabané jablko. Přikryjte odříznutou jablečnou pokličkou. Spolu se lžící másla zabalte do pečící fólie a pečte v předehřáté troubě cca 20 minut.
Nebaví vás důkladně vymazávat plech a seškrabávat připálené zbytky závinů, koláčů či cukroví? Zapomeňte na vymazávání a pořiďte si pečící papír. Riziko připálení je mnohem menší. Po odstranění pečícího papíru na vás čeká čistý plech, ušetříte si tak další práci.
Je-li papír po pečení téměř čistý, můžete jej použít na další pečení. Pečící papír má s pečící fólií jednou společnou výhodu, a to pečení bez tuku. Navíc od něj cokoliv odlepíte a některé potraviny můžete na papíře i přenášet.
Na pečícím papíru můžete péct záviny, koláče, buchty, cukroví, sušenky, ale i maso, brambory, zkrátka cokoliv hodláte péct. Za pár korun budete mít doma velmi praktického pomocníka. Vždy jej střihejte o trochu větší než je plech, aby vám těsto nepřeteklo. Existuje také jedlý pečící papír, který se při pečení spojí s těstem.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena