Musíte si vařit doma a ze základních surovin
Na úvod začněme trochu obecně. Pokud chcete snížit své výdaje za potraviny, nejefektivnější cestou je vždy vaření doma a ze základních surovin. Chcete-li tedy ušetřit svůj běžný účet zbytečných výdajů, zapomeňte na návštěvy restaurací a fastfoodů, nejlevnější nebývají ani předpřipravené polotovary a různé instantní pokrmy.
I v rámci surovin ale máte možnost volby mezi levnější a dražší variantou. Zaměříme-li se například na kuřecí maso, nejlevnější vždy bývá koupě celého kuřete, které doma kompletně zpracujete. Naopak cena jednotlivých kusů masa, které již někdo musel vykostit, nebo dokonce nakrájet na řízky, již zahrnuje náklad na lidskou práci, což surovinu samozřejmě prodražuje.
Francouzské brambory
Brambory jsou obecně univerzální a zároveň cenově dostupnou surovinou. Můžete je jíst takřka denně a přitom vždy upravené na jiný způsob. V některých případech mohou brambory představovat i hlavní ingredienci. To je i případ pokrmu zvaného francouzské brambory.
Suroviny:
· 1 kg brambor
· 200 g uzeného masa
· 4 vejce
· 200 ml smetany ke šlehání
· sůl, pepř
Postup:
Brambory povaříme ve slané vodě do změknutí. Trvat to bude asi 20 až 30 minut dle velikosti brambor. Poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky pomocí kráječe brambor (malá kulatá mřížka, používá se také např. na přípravu bramborového salátu).
Na kostičky nakrájíme rovněž uzené maso, které jsme si předem uvařili ve vodě. Z vývaru lze posléze udělat chutnou polévku. Trochu jej můžeme využít i na zalití brambor v zapékací misce, budou poté vláčnější.
Následně trochou másla vymažeme zapékací misku a vložíme do ní směs na kostičky nakrájených brambor a uzeného masa. Směs osolíme, bohatě opepříme, zalijeme rozšlehanými vajíčky se smetanou a dáme zapéct na 180 stupňů Celsia, až se na bramborách vytvoří kůrka. Vše je již měkké a vařené, zapékání proto nebude trvat dlouho – přibližně 30 až 40 minut. Jen nesmíme zapékací misku shora zakrývat.
České rizoto
Dalším pokrmem, který je šetrný k rozpočtu, je české rizoto. Do něj můžete spotřebovat nejrůznější zbytky, které máte doma.
Suroviny:
· 0,5 kg rýže (např. parboiled)
· 2 cibule
· 100 g masa, které máte doma (vepřové, kuřecí)
· máslo/olej
· sůl, pepř
· zelenina, kterou máte doma (hrášek, kukuřice, paprika, mrkev apod.)
· 1,5 litru vody na rýži
· 1 litr vody nebo vývaru na rizoto
Postup:
V osolené vodě uvaříme rýži. Neměla by být úplně rozvařená, spíše po italsku „al dente“, později stejně změkne, protože se bude ještě zapékat.
Na hlubší pánvi nebo ve druhém hrnci orestujeme na kostičky nakrájené maso, poté přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu. Dále postupně doléváme vodu nebo vývar a vše dusíme doměkka.
Nakonec přidáme rýži a dolijeme ještě trochou vody nebo vývaru. Ochutíme solí a pepřem, vše důkladně zamícháme a přibližně na 30 minut dáme do trouby předehřáté asi na 180 stupňů Celsia. Nezakrýváme pokličkou.
Rizoto budeme servírovat jako „kopičku“, mělo by být tedy spíše sušší, ale zase ne úplně suché. Nemá ale konzistenci rizota italského.
Na talíři jej můžeme posypat strouhaným eidamem.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena