Pálíme nejen slivovici

Pálíme nejen slivovici

Když manželka vyčítá manželovi, proč tolik pije té slivovice a manžel jí odpoví, že kvůli zdraví: "Vždyť doktor říkal, že ovoce je zdravé v každé formě!". A z toho plyne, že slivovice je lék, jak se tvrdí na Moravě.

17115×

Co je to pálenka

Pálenka je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z ovoce. Podle použitého ovoce pálenku dělíme do 5 základních skupin, jejichž kvalita se hodnotí na tradičních koštech.

  • slivovice - vyrábí se ze švestek, slív, trnek či blum
  • meruňkovice - vyrábí se výhradně z meruněk
  • třešňovice - vyrábí se z třešní
  • hruškovice - vyrábí se pouze z hrušek
  • jablkovice - vyrábí se ze směsi jablek

Na pálenku můžeme využít i jiné sezónní ovoce, jako jsou broskve či višně. Výborná je i pálenka z pomerančů a mandarinek.

Výroba pálenky

Nasbírané (neshnilé, čisté) ovoce (švestky se dokonce i vypeckují) se nechá zkvasit v sudech, dříve byly pouze dřevěné, dnes se využívají i umělohmotné, kvasíme po dobu 6 - 8 týdnů. Délka kvašení závisí na cukernatosti, teplotě a také na velikosti sudů.

Po zkvašení se ovoce v sudech odveze do pálenice, které se na Moravě (a hlavně na Valašsku) nacházejí v každé větší vesnici. V pálenici se kvas pálí (vaří) při teplotě do 100 °C, kdy dochází k odpařování alkoholu a z kvasu zůstávají jen pachy a pachutě způsobující silice,  prostě odpad. Alkoholové výpary jsou zachycovány a ochlazovány, kondenzát se přivádí do sběrných nádob. Postup vaření do 100 °C se znovu opakuje a teprve po druhém pálení teče do sběrných nádob průzračně čistý nápoj.

Pálenka má při dokvašení asi 60 - 80 procent alkoholu. Takto "tvrdý" alkohol je ale bez chuti, a proto se ředí vodou na 50 - 52 procent, teprve pak vynikne v destilátu chuť i vůně daného ovoce.

Kvalitní slivovice a její uskladnění

Kvalitní pálenka musí při nalití do sklenky "řetízkovat" - jsou to drobné pramínky (souvislé řady bublinek) kondenzujícího alkoholu, které stékají zpátky do sklenky. Odborníci poznají kvalitu pálenky i pouhým promnutím mezi palcem a ukazováčkem, čím více mezi prsty drhne, tím je kvalitnější.

V pálenici dochází k přeměně pevného skupenství ovoce na skupenství kapalné, které se stáčí do lahví. Poté je odváženo domů k pozdějšímu použití. Pálenka se pro lepší chuť nechává uležet v chladu a temnu po dobu několika měsíců, ba i let. Ihned po uložení se láhve musí nechat po dobu 3 - 4 týdnů otevřené, pouze chráněné proti prachu a hmyzu, přísun vzduchu dá vyniknout chuti pálenky.

Kupovaná pálenka

Pálenka zakoupená v obchodech má většinou jen 40 - 45 % obsahu alkoholu, je vyráběna ve velkém a většinou říkáme, že je řezaná. Někteří výrobci také pálenky dobarvují, a to karamelizovaným cukrem či barvivem.

Vychytávky nejen se slivovicí

Do lahve se slivovicí se může přidat sušená švestka, stejně jako do lahve s hruškovicí sušená hruška, pálenka více voní a její barva mírně zezlátne. Šprýmaři nasazují láhev na malé nezralé ovoce (hruška, meruňka) přímo na stromy. Ovoce nechají ve sklenici dozrát, opatrně je odtrhnou a zalijí příslušnou pálenkou. Pak nechají konzumenty chutného moku lámat si hlavu s tím, jak se tam ovoce dostalo.

Foto: Photos.com

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena