Zdraví není vše, ale bez zdraví je vše ničím
Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat nejméně pět porcí ovoce a zeleniny denně. Obsahují totiž cenné zdroje antioxidantů, vitamínů a vlákniny, což jsou látky pro náš organismus téměř nezbytné. Obsahují také jen málo kalorií, a proto se hodí pro každého, kdo chce shodit pár nadbytečných kil.
Zkusme obměnit svůj vitamínový jídelníček a místo chroupání jablka či mrkve si z nich zkusme připravit čerstvou ovocnou či zeleninovou šťávu. Ta je tím nejlepším startem do nového dne, osvěží, dodá potřebnou energii a uvede vnitřní prostředí organismu do pohybu.
V Evropě se již od 19. století vymačkaná šťáva z čerstvého ovoce řadí mezi léčivé prostředky. Pročišťuje tělo a zbavuje ho tak nežádoucích odpadních látek a škodlivých toxinů.
Mnozí přírodní léčitelé doporučují dát si jeden den v týdnu odlehčující dietu skládající se z přírodních šťáv. Ulevíme svému trávícímu traktu, tělo se tak bude moci věnovat čištění a nebude muset vydávat energii na trávení. Posílíme svůj imunitní systém a umožníme tělu lehčeji vstřebávat získané vitamíny a minerály.
K přípravě si vždy vybíráme čerstvé ovoce a zeleninu, v ideálním případě takovou, která se právě sezónně sklízí. Máte-li doma odšťavňovač, máte nepřeberné možnosti různých kombinací šťáv. Doma vyrobené přírodní šťávy bychom měli konzumovat ihned po připravení, necháme-li je pár minut stát, dochází k oxidaci a změnám, které způsobí, že se z nich vytrácí většina prospěšných živin (vitamínů a minerálů).
Cítíme-li se nadmutí, přecpaní, nachlazení či po vydařeném večírku, kde jsme zkonzumovali hodně alkoholu, je tato odlehčující kůra, skládající se ze zeleninových a ovocných šťáv, tou nejlepší volbou. Stačí vypít 600 ml až 1 litr přírodní šťávy spolu se spoustou čerstvé čisté vody. Šťávu si můžeme připravit téměř ze všeho, kombinovat lze ovoce, zeleninu a čerstvé bylinky. Záleží jen na fantazii a chuti.
Nabízím vám pro představu pár možných kombinací
- jablko a mrkev (celer)
- jablko, hroznové víno a červená řepa (nebo salátová okurka)
- pomeranč a grapefruit
- ananas, mango a papája
- mrkev, celer a červená řepa (zelí)
- zelí, špenát, celer a citron
Zdravé šťávy
V každé přírodní šťávě najdeme mnoho dobrého pro náš organismus. Například šťáva z červené řepy obsahuje betain, jež stimuluje činnost jaterních buněk, chrání jaterní tkáň a žlučovody. Ve 100 mg červené řepy je asi 5 mg železa a řada stopových prvků, které napomáhají vstřebávání železa do krve. Mrkvová šťáva podporuje prokrvení (krevní cirkulaci) v žaludku a střevní tkáni, je proto ideálním prostředkem ke zlepšení zažívacích funkcí. Antioxidační vitamíny v ní obsažené na sebe váží volné radikály, jež jsou odpovědné za nemoci a stárnutí. Pitím mrkvové šťávy můžeme upravovat svoji tělesnou hmotnost a zkrášlovat svoji pleť. A celerová šťáva není se svými prospěšnými účinky nijak pozadu. Podporuje vylučování, a proto je doporučována při všech onemocněních spojených s hromaděním odpadních látek a toxinů, což jsou např. revmatická a artritická onemocnění. Zkuste ji při nespavosti, je to prý lepší než mléko s medem.
Nemáte-li doma odšťavovač, kupujte si hotové 100% džusy bez přidaného cukru a umělých přísad. Při koupi džusu čtete pozorně informace o složení na obalu, nesmí obsahovat řepný cukr, glukózu, dextrózu, maltózu či umělá sladidla. Zakoupené ovocné či zeleninové šťávy skladujeme v lednici a ředíme je z jedné třetiny vodou. Sníží se tak riziko překyselení žaludku.
Pití šťáv je jedním z nejzdravějších návyků, jaké můžete získat.
Mrkvovocelerová šťáva s hroznovým vínem okořeněná zázvorem
Ingredience
2 mrkve, 2 jablka, 1 hrozen modrého vína, 1,5 cm očištěného kořene zázvoru
Postup
Jablko a mrkev oloupeme, případně jen očistíme. Víno důkladně omyjeme a zázvor také oloupeme. Do odšťavovače vložíme mrkev a jablko. Přidáme víno a zázvor. Vymačkanou šťávu ihned po připravení vypijeme.
Máte své osvědčené ovocné a zeleninové šťávy? Budu ráda, když se s námi o ně podělíte.
Foto:
Photos.com