To, že jsou čerstvé plody ovoce a zeleniny zdravé, jistě není žádná novinka. Možná vás ale překvapí, že mnohdy mohou zastoupit chemický lék a posloužit k léčbě neduhů.
Málokdo ví, že ovoce naše tělo čistí. Většinou totiž obsahuje více jak 90% vody a také hodně sacharidů. Právě sacharidy jsou onou hnací složkou pro vyčištění našeho těla. Obrazně řečeno slouží uhlík ke spalování odpadových látek v těle. To však funguje jen tehdy, pokud jsou plody čerstvé a syrové a nejsou konzumovány společně s koncentrovanými cukry a škroby. V České republice sníme ročně 70 kg ovoce, což je však v porovnání s ostatními evropskými státy hodně málo. V zemích jižní Evropy se spořádá ročně až přes 100 kg ovoce na osobu! Odborníci doporučují jako spodní hranici 75 kg ovoce na osobu za rok.
Jistě jste už slyšeli o tom, že pro náš organismus je nejzajímavější to, co vyroste na našich zahradách. Exotické ovoce je sice fajn, ale neumíme ho zpracovat tak dokonale jako naše domácí výpěstky.
Má nízký obsah kalorií, proto je ideální pro ty, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Obsahuje ve velkém množství kyselinu listovou, která je důležitá pro růst, tvorbu krve, mozek a také dobrou náladu. Velmi významná je pro těhotné ženy, protože brání vzniku některých vývojových vad. Salát není doporučován pouze lidem se špatnou funkcí ledvin a zánětlivým onemocněním tlustého střeva.
Patří do čeledě brukvovitých, u nichž byly nalezeny látky s protirakovinnou aktivitou. Jsou hodnotným zdrojem vitaminu C, nezbytného k tvorbě kolagenu, který je potřebný pro udržení zdravé kůže, kostí, chrupavek, zubů, dásní a hojení ran.
Je pro svůj vysoký obsah vitaminu C nazýván "citronem severu". Dále obsahuje beta - karoten a plno dalších minerálů. Stejně jako ředkvičky patří do čeledi brukvovitých a má schopnost chránit před některými druhy rakoviny. Kedluben poskytuje užitečné množství vlákniny. Její rozpustná forma se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina pomáhá proti zácpě.
Většinu druhů ovoce můžeme mít na svém stole už v podstatě celoročně. Víte, které si vybrat?
Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Dále obsahují vitamíny B, železo, sodík, hořčík, vápník a fosfor. V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny.
Prospěšné mohou být tyto červené plody lidem trpícím dnou, revmatickým onemocněním a nemocemi nachlazení. Jahody obsahují vysokou koncentraci přírodní kyseliny salicylové (z podobné látky je vyroben acylpyrin), doporučují se 3 - 5 denní kúry. Dále by měly zachutnat těm, kteří trpí chudokrevností, jahody mají velký obsah železa a dalších minerálů. Nemocným při léčbě ledvinových problémů, onemocnění jater, srdce a cév, zácpy a hemeroidů - doporučuje se třídenní kúra, kdy se jí pouze 1,5 až 2 kg jahod. Všem lidem se jahody doporučují jako prevence nádorových onemocnění. Plody jahod mají též antibakteriální účinek a jsou vhodnou potravinou při nachlazení.
Lidé s alergií na acylpyrin (kyselinu acetylsalicylovou), jahody obsahují acylpyrinu podobné salicyláty a jejich konzumace by mohla vyvolat alergickou reakci. Dále pak lidé s alergií na jahody projevující se kopřivkou, ta vzniká častěji při konzumaci nezralých plodů. Jíst jahody by neměli také lidé se střevními potížemi, jahody obsahují zrníčka, které mohou podráždit střeva.
Jablko povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitamínů celkově posiluje organismus. Dovoleno je i lidem s cukrovkou. Z lidové medicíny je známo, že zelená jablka léčí i zastaralé katary žaludku.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena