Punč pochází původně z Indie, kde se připravoval z pěti surovin a slovo punč znamená pět. Míchané nápoje a punče nahrazují při slavnostních událostech obyčejné druhy vína. Jsou ochucené destiláty, likéry bylinkovými čaji a ovocnými sirupy. Používáme hodně citrusové šťávy a z koření hlavně skořici a hřebíček.
Je mnoho způsobů jak si připravit vonný alkoholický nápoj. Nejznámější snad u nás je
grog, který připravíte z rumu a horké vody. Ochucuje se medem a citronovou šťávou. Punče jsou pracnější, míchají se z více druhů alkoholu a používáme na ně mnoho ovoce a koření.
Nápoj
Tam O´Shanter namícháme ze dvou dílů whisky, 1 dílu brandy, osladíme cukrem a okořeníme mletým novým kořením. Nápoj lehce pozměníte pokud cukr rozmícháte se žloutkem a horkým mlékem a zašleháte do na mírném ohni do nápoje, aby zhoustl, nevařit!
Old grog připravujeme smícháním rumu, cit. Šťávy, cukru, rozinek a skořice, zalíváme horkou vodou. Těch pět jmenovaných ingrediencí o kterých jsme mluvili je: destilát, čaj, cukr, ovocná šťáva a voda. V dnešní době se punče hodně nahrazují svařeným vínem.
Vinné míchané nápoje jsou lehčí a osvěžující, kde jsou destiláty nahrazeny vínem, sherry nebo vermutem, často se do nich přidává máta a ovoce.
Sangria je velice oblíbený nápoj, jehož základem je víno, připravuje se ve Španělsku přidáním cukru a kostek ledu, někdy se přidává brandy nebo pomerančový likér.
Bollam je také španělský nápoj z červeného vína, které se svařuje s muškátovým oříškem a citronem.
Doma si určitě lehce můžete některý z těchto nápojů vyzkoušet, proč jednou neexperimentovat a odsunout svařáka!
Foto:
Profimedia.cz