
Hitem horkých dnů jsou kombinace, které bychom dřív považovali za podivné – třeba limonáda z okurky, melounu nebo dokonce cukety. Přirozená chuť, minimum sladidel a suroviny, které rostou za domem nebo v truhlíku. A právě v tom je jejich kouzlo. Pojďte si s námi připravit okurkovou limonádu krok za krokem!
Domácí limonády jsme si zamilovali z jednoho prostého důvodu: můžeme si je namíchat přesně podle své chuti. Někdo má rád sladší, jiný kyselejší, někdo si potrpí na bublinky, jiný chuť čerstvých bylin.
V posledních letech si razí cestu ještě jedna kategorie – limonády z netradičních plodin, které jsme si dřív dávali spíš na talíř než do sklenice.
-> Nejchutnější limonáda léta: Melounovou s pár triky všechny ohromíte
Ať už připravujete limonádu z jakýchkoli plodin, vždycky je dobré myslet na to, že by v ní neměla chybět:
kyselá složka - citronová šťáva, limetková šťáva nebo dokonce jablečný ocet. Dodává limonádě kontrast a svěžest.
sladidlo - med, ovocný nebo cukrový sirup, případně cukr. Množství by mělo balancovat kyselost.
ochucující složka - tou může být ovoce, zelenina nebo bylinky. Některé plody nebo měkkou dužninu se hodí i rozmixovat nebo nastrouhat (meloun, jahody), jiné stačí jen nechat louhovat. Záleží, jak chceme mít chuť intenzivní.
Na okurkovou limonádu si připravíme 2 větší salátové okurky, 2 limetky, 2 litry vody a 2 - 3 lžíce včelího medu.

Okurky nakrájíme na kousky.

Limetky rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu.

Nakrájené okurky vhodíme do mixéru a rozmixujeme.


Rozmixované okurky přelijeme do džbánu a přilijeme 0,5 l vody. Směs vložíme do lednice a necháme asi 20 minut louhovat.

Poté okurky přecedíme přes jemné sítko do jiného džbánu a dolijeme zbytkem vody.

Přidáme limetkovou šťávu.

Limonádu osladíme medem.

Okurkovou limonádu pečlivě promícháme a dáme vychladit do lednice.

Okurkovou limonádu podáváme v horkých dnech jako výborný osvěžující nápoj plný vitamínů. Doplníme kostkami ledu, brčkem a sklenku ozdobíme kolečkem okurky.

Uvařte si s námi
Recepty, které se mohou hodit:
Připravte se na další vlnu veder: Míchané drinky a osvěžující sorbety vás nakopnou
Předpověď počasí na další dny hlásá teploty okolo třicítky a jasno. Pro nás to znamená jediné, užít si zbytek prázdnin a léta, které je za svou půlkou. Připravili jsme pro vás pár receptů na letní drinky a domácí sorbety z čerstvého ovoce. Snadná příprava a odměna v podobě osvěžení zaručena.
Ovocné osvěžení z dozrávajících jahod: Domácí zmrzlina, nanuky i sorbet
Jahodová sezóna je před námi, tak si ji pojďme pořádně užít. Naučíme vás nejen domácí jahodovou zmrzlinu, ale i zdravější a lehčí sorbet, jahodové nanuky a úžasně jednoduchou jahodovou dřeň.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena