Koláče, které se pečou na Chodsku, hned tak někde neochutnáte. Za těmi pravými se musíte vydat do kraje Chodů v Plzeňském kraji.
Každý kraj se vyznačuje nějakou zvláštností v kuchyni. Používají se jiné ingredience, vaří se zcela odlišné pokrmy. Koláče, které se pečou na Chodsku, hned tak někde neochutnáte. Za těmi pravými se musíte vydat do kraje Chodů v Plzeňském kraji.
Chodské koláče se pekly od nepaměti vždy o posvíceních a poutích v každé chodské vesnici. V současné době je seženete po celý rok a samozřejmě o Chodských slavnostech. Pečou se v Domažlicích i v dalších chodských vesničkách. Mezi nejznámější patří Krchlebské či Bořické koláče. Ani chodský koláč není ale vždy stejný. Proslulé koláče mají několik variant. Reprezentují jakési dva podregiony tohoto kraje a liší se způsobem zdobení nebo-li merhováním. Ne každý den je ale posvícení, ne každý den tedy na Chodsku jedí koláče.
Tradičními jídly na Chodsku jsou jednoduchá jídla z levných a dostupných surovin. Jde o pokrmy z brambor, kysaného zelí či mléka atd. Jídla mají zvláštní názvy např. bacán, toč, báč apod. Také tradiční chodské pokrmy se mohou lišit dům od domu. Například chodský báč z brambor a kyselého mléka se může připravovat ve sladké i slané variantě.
Pozornost si tento kraj u bavorských hranic určitě zaslouží nejen z hlediska gastronomie. Je úctyhodné, že v moderní době se zachovaly tradice a zvyky, které se dědí z generace na generaci. Poznat Chodsko vám pomůže i nová publikace, kterou vydal Plzeňský kraj. Seženete ji například na mezinárodním Veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP 2012, který se bude konat v Plzni v hale Lokomotivy od 20. do 22. září. Více informací najdete na www.turisturaj.cz.
Projekt Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií je spolufinancován Evropskou unií.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena