Objevení těstovin
Objevení těstovin se datuje přibližně kolem roku 1296 a postaral se o to velmi známý cestovatel Marco Polo. Tenkrát šlo o nudle z rýžové mouky. Když ale Italové začali vyrábět těstoviny z pšeničné mouky, všichni se pro ně nadchli. Nejdřív se vyráběly špagety nebo nudle a dnes už je na světě přes 300 různých druhů. Italové dovedli těstoviny k dokonalosti.
Složení těstovin
Bylo zjištěno, že lidé z jižní Evropy, kteří často jedí těstoviny, netrpí srdečním onemocněním. Těstoviny obsahují veliké množství složených sacharidů, které dodávají energii. Velikým omylem však je, že jsou těstoviny kalorické. Přesně naopak! Těstoviny se výborně hodí i pro všechny, kteří drží redukční diety, ale pozor. Těstoviny zalité smetanovou omáčkou určitě nebudou to pravé. Sušené bílé těstoviny se staly jednou z nejoblíbenějších potravin, která se vyrábí z vody a hrubé mouky. Těstoviny obsahují veliké množství bílkovin.
Těstoviny z celozrnné pšenice mají hrubší, tužší strukturu než bílé těstoviny. Obsahují více vlákniny a tiaminu, vitamínu B potřebného k přeměně sacharidů na energii. Jsou o něco málo kalorické a obsahují více proteinu. Těsto může být obohacené vajíčkem, ale ostatní ingredience jako špenát nebo rajčata se přidávají jen kvůli barvě nebo vůni. V Asii, Číně nebo Japonsku jsou těstoviny nedílnou součástí každodenní stravy a objevují se téměř ve všem. Češi jsou ještě pořád zvyklí na knedlík se zelím a nedají na něj dopustit, ale někdy by změna nebyla vůbec k horšímu ba naopak.
Jak často připravujete a jíte těstoviny vy? Kterým dáváte přednost?
Foto:
Profimedia.cz