Obiloviny používané i zanedbávané 1. díl

Obiloviny používané i zanedbávané 1. díl

V našich kuchyních se setkáváme s mnohostranným využitím obilovin, jsou však i takové, co více zanedbáváme.

10612×
Vzhledem k obsahu vitamínů a jiných látek v obilovinách bychom je ze svých jídelníčků vyřazovat rozhodně neměli.

Obilné klíčky

V praxi rozeznáváme klíčky žitné a pšeničné. Velmi se liší svou konzistencí, a proto i zpracováním. Žitné klíčky jsou velmi malá zrníčka, pšeničné se podobají spíše vločkám.

Význam a použití

Jejich biologická hodnota je více než značná. Jsou největším nositelem vitamínu E, který má regenerační účinky, pomáhá obnovovat tkáně a hojit rány. Pšeničné klíčky používáme všude, kde můžeme použít strouhanku. Na ovocné knedlíky je jemně opražíme na pánvi, smícháme s čerstvým máslem a s cukrem a knedlíky jimi posypáváme. Na vařený květák také opražíme, smícháme s několika lžícemi oleje, klíčky a rozsekanou pažitkou nebo petrželkou. Sekanou nebo karbanátky jimi můžeme zahustit bez předchozího opražení. Stejným způsobem můžeme klíčky obohatit těsto na tvarohové knedlíky. Z obilných klíčků připravujeme kaše, přidáme je do zapečených brambor nebo je využijeme pro přípravu pomazánek.

Lněné semínko

Lněné semínko je prastarý lék a potravina lidmi ctěná po tisíciletí. Bylo nalezeno již v kolových stavbách.

Význam a použití

Jeho linolová nenasycená mastná kyselina působí antiskleroticky. Jemný šlem uklidňuje všechny podrážděné sliznice těla. Dále obsahuje lněné semínko bílkoviny, lecitin, pektin a vitamíny A a E. Lněné semínko požíváme nejčastěji drcené v syrovém stavu, ale váže také dobře polévky a omáčky, kam je přidáváme před dokončením varu. Využíváme ho také pro přípravu pečiva.

Kukuřice

Kukuřice je zejména v zahraničních kuchyních (například v Bulharsku) ve větší míře používaná než u nás.

Význam a použití

Kukuřice má sice nedostatek vitamínů skupiny B, má ale význam vzhledem k obsahu magnézia, draslíku a fosforu. Má také dost bílkovin. V kuchyni se využívají hlavně nedozrálé klasy, jejichž zrna jsou sladká a měkká; chutná tak kukuřice i syrová. Nejčastěji se však vaří klasy vcelku. Můžeme vařit i loupaná zrna. Kukuřičné klasy bez horních listů pečeme také v troubě na roštu. Podáváme je jen osolené. Vařenou kukuřici jako přílohu poléváme rozpuštěným máslem nebo k ní podáváme holandskou, rajčatovou nebo citrónovou omáčku. Někde je zvykem podávat ji jen v papírovém ubrousku jako dezert. Z kukuřice také připravujeme kaši - polentu.

Pohanka

Pohanka sice není klasické obilí, ale má drobná semena, jejichž složení se podobá složení obilného zrna.

Význam a použití

Pohanka obsahuje mnoho vitamínů skupiny B. Připravují se z ní kaše doplněná sýrem, v dušené podobě se podává samotná nebo se zeleninou jako příloha k masům, chutná i v kombinaci s houbami a uzeným masem. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena