perex
autor Kubik
Možná jste se už někdy pozastavili nad tím, kolik jídla se ve vaší domácnosti každý týden vyhodí. I při nejlepší vůli plánovat nákupy a tím regulovat množství potravin, se nám to někdy může vymknout z rukou, zvlášť pokud jde o návštěvy nebo svátky, kdy se určitě navaří a napeče víc, než se spotřebuje.
Velikonoční půst měl v době našich předků liturgický význam, zároveň však moudře nabádal k pročištění těla po období hodování. Je a byla to doba, kdy se věřící připravovali na nejdůležitější svátky v roce. Velký půst začínal na Popeleční středu a končil o Bílé sobotě.
Ceny potravin raketově rostou a možná si také často říkáte, kde by se ještě dalo ušetřit. Základem je volit suroviny, které jsou v danou chvíli sezónní a dostupné, ale také se snažit jídlo nevyhazovat a veškeré "zbytky" šikovně zužitkovat. Jak na to?
Velikonoce by se u nás samozřejmě nemohly obejít bez tradičních dobrot, jako je beránek, mazanec nebo boží milosti. Na českém velikonočním stole mají své pevné místo a recepty na ně se v rodinách předávají po celé generace. V posledních letech však přibývají nové zvyklosti a nové receptury. Hospodyňky pečou s dětmi stále rafinovanější sladkosti pro koledníky, objevují se sladkosti a cukroví podobné vánočnímu, jen v nových tvarech a s jarními motivy.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena