O fritování

O fritování

V současné době patří fritování mezi oblíbenou tepelnou úpravu pokrmů. Na pultech obchodů s domácími elektrospotřebiči nalézáme široký výběr fritovacích hrnců, které nám mají fritování usnadnit.

26839×

Fritují se nejčastěji hranolky nebo jinak upravené brambory, ryby, kuřecí maso, zelenina, ale také potraviny připravené v trojobalu (květák, řízky, apod.).

Fritézy

Fritézy dodávané na dnešní trh jsou kvalitním přístrojem, který frituje, vaří, zapéká i dusí. Jsou ideálním multifunkčním přístrojem pro všechny, kteří mají rádi pestrou a vyváženou stravu. Díky jedinečné konstrukci a tvaru můžete zvolit množství oleje podle druhu jídla a připravit kompletní menu od předkrmu až po dezert.

Popis a funkce

Fritézy tedy dnes nejen fritují, ale i vaří a zapékají pokrmy, podle potřeby je možné připravovat pokrm i dušením. Výhodou jsou časovače, vyjímatelné a v myčce umyvatelné nádoby i víka. Některé nové fritézy vynikají navíc automatickou filtrací oleje, která umožňuje snadné vyprázdnění fritovací nádoby a uschování oleje ve vyjímatelné schránce. Plnění olejem se pohybuje od 0 - 2 litrů, proto je možné ve fritézách snadno zapékat nebo vařit. Samozřejmostí jsou i fritézy větší - s kapacitou až 4 l oleje Není obtížné použít fritézu také k rozmrazování hlubokozmrazených potravin, nebo naopak k postupnému ohřívání hotových jídel.

A co vlastně je fritování?

Dnes již zřejmě není nutné tepelnou úpravu pokrmů - fritování - dlouze představovat. Přesto bychom měli vědět, že jde o úpravu podobnou smažení. Podobnou proto, že při fritování je pokrm zcela ponořen do horkého oleje, pak je jeho příprava rychlejší a také rovnoměrnější. Při používání fritovacích hrnců - fritéz - lze regulovat teplotu oleje, nemusí tím tedy docházet k nezdravému přepalování oleje.

Zásady při fritování

Používat vhodné fritovací hrnce (jejich dostupnost na trhu je vysoká, hrnce se liší svým objemem, automatikou obsluhy, kvalitou materiálu vnitřní nádoby, možnostmi další úpravy pokrmů, příkonem apod.). Dodržovat optimální teplotu 180°C (při nižší teplotě dochází k nasáknutí potravin tukem). Potraviny vkládat do fritovacího koše a následně do oleje až v momentě, kdy má olej předepsanou teplotu (pro různé potraviny se teplota liší, je vyznačena na vnější straně fritovací nádoby pro zjednodušení přípravy potravin). Nepřehřívat olej příliš dlouho, snižuje se tak jeho kvalita. Používat vhodný olej ke fritování (použitelnost se uvádí na obalech prodávaných olejů) - jde o oleje, které mají vyšší tepelnou odolnost a delší trvanlivost. Lze používat také ztužený tuk, který předem nakrájíme na kousky. Zcela určitě by se neměly míchat různé druhy oleje a vůbec ne olej s tukem dohromady. Nezapomínat na včasnou a pravidelnou výměnu použitého oleje a předcházet tak zdržení při samotné přípravě pokrmů nebo jejich znehodnocení (pokrmy ztrácejí na chuti, na vzhledu a především na své kvalitě).

Na závěr

Při nákupu nádob na fritování tedy nesmíme zapomínat na to, že by měly přinášet i jistou míru pohodlí. Automatika, odvod a filtrace oleje, vyjímatelná nádoba a možnost mytí v myčce. To je to, co by nám mělo usnadnit práci při přípravě pokrmů a následném úklidu našich kuchyní.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena