Historie citronu
Původ citroníku a jemu podobným druhům není jasný. Stále se diskutuje o oblastech v Indii nebo Iránu. Je však jisté, že pochází ze střední Asie. Ve starověku byly citrony z počátku využívány pro dekorativní účely a hlavně v lékařství. Naopak v kuchyni vůbec. K okyselení pokrmů se používal hlavně vinný ocet. K nápadu ochutit jídlo citronem se dostalo později.
Vzhled citronu a fakta
U nás je nejběžnější citroník limonový. Má žlutou slupku, žlutou dužninu a bývá až agresivně kyselý. Dalším podobným druhem je citroník limeta. Má malé kulovité plody, tmavě zelenou kůru a zelenou dužninu. Je velmi aromatický.
Zdravotní účinky citronu
Citron obsahuje až 90% vody. Zbytek tvoří velké množství organické kyseliny citronové - až 8% a vápník. Dále citron obsahuje draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek. Ve 100 gramech citronu bychom našli 45 - 50 mg vitamínu C. Citron také obsahuje důležité bioflavonoidy, které udržují zdravé cévy, pektin, vonné silice, vitaminy B, provitamin A a sacharidy.
Ačkoliv naše chuťové buňky vnímají citron jako nepříjemně kyselý, ten se při trávení metabolizuje na uhličitan draselný, jež neutralizuje přílišnou kyselost. Proto citron pomáhá při škytavkách, pálení žáhy, žaludečních nevolnostech a také zácpě. To vše ovšem funguje, pokud se k citronu nepřidá cukr.
Pokud budeme každé ráno pravidelně pít šťávu z citronu ředěnou horkou vodou, posílíme svá játra, omezíme tvorbu žluče a zmírníme bolesti hlavy. Stejným způsobem se používá citronová šťáva jako prostředek při léčbě tělesných poruch a chemické nerovnováze organismu.
Citron je silný přírodní čistící prostředek. Jeho šťáva je silně antiseptická, takže podporuje imunitní systém, bojuje s infekcemi, virovými onemocněními (opary) a pomáhá snižovat horečky. Při řezných ranách působí jako dezinfekční prostředek a zabraňuje krvácení. Pálí, ale nebolí. Pokud trpíte krvácením z nosu nebo dásní, naneste šťávu na kousek vaty a masírujte jí sliznici nosu a dásně. Jako kloktadlo ulevuje při bolestech v krku a angíně. Jedna čajová lžička šťávy ve vodě 30 minut před každým jídlem může přinášet úlevu při astmatu. Tato kombinace pročišťuje organismus od toxinů a odpadních látek.
Velké místo má citron v kosmetice. Díky svým antiseptickým účinkům pomáhá udržovat pleť čistou a tonizuje mastnou pleť.
Ti, kdo si hlídají svou váhu, též pocítí blahodárné účinky. Při různých dietách bychom na citron neměli zapomínat! Citronovou šťávu však vždy používáme ředěnou!
Kuchyňské použití citronu
V kuchyních se z citronu používá šťáva a sušená citronová kůra (koření).Citron má charakteristické osvěžující kyselé aroma, citronová šťáva je velmi kyselá.
Naštěstí jsou citrony pravidelnou součástí naší kuchyně. Zeleninové, ovocné nebo masové saláty, omáčky, luštěninová jídla, zmrzliny a koktejly se bez citronu neobejdou. Kůra se přidává do moučníků, vánočního pečiva, koláčů, krémů.
Citron je také nedílnou součástí masitých pokrmů. Smažené nebo grilované maso se vždy servíruje pokapané citronem nebo alespoň s plátkem citronu. A což teprve ryby? Každý přece ví, že citron zbaví jakoukoliv rybu jejího nepříjemného zápachu a zvýrazní její chuť. Kůra se také přidává do rybích polévek.
Jak víme, v každém citronu se najde pár jadérek. Ta bychom však při přípravě pokrmů neměli používat. Pecky totiž způsobují to, že mám čaj nebo jakýkoliv jiný pokrm zhořkne.
V arabských zemích se citron nakládá do slaného nálevu a pojídá jako naše okurky. A pokud máte po bouřlivých oslavách nebo jste právě trochu přebrali, je pro vás citron to pravé. Citron totiž pomáhá snižovat hladinu alkoholu v krvi.
Skladování
Citrony jsou u nás zcela běžně k dostání. S jejich nákupem si nemusíme lámat hlavu. Je však třeba mít na paměti, že se k nám citrony stejně jako ostatní citrusové plody většinou dovážejí chemicky ošetřeny. Co to znamená? Citrusové plody bývají před přepravou ošetřeny, aby vydržely cestu a dozrály.
Pokud potřebujeme v kuchyni čerstvou citronovou kůru a neseženeme citrony chemicky neošetřené, vždy bychom měli citronovou kůru před použitím alespoň řádně umýt (čistým kartáčkem) pod horkou vodou. Lepší ovšem je ji spařit. Nakrájíme ji na kousky a v sítku nebo cedníku ji ponoříme na jednu až dvě minuty do vařící vody.
Samotnou citronovou šťávu je možné s kousky kůry (nebo bez nich) zamrazit do ledových kostek.
Pokud však již máte citron doma, myslete na to, že v teple nebo v chladu do 3 - 5 dnů začne plesnivět a vy to nijak neovlivníte.
Zapomínáte na citron? Já občas ano. Jelikož vařím pouze pro sebe a přítele, většinou spotřebuji jen půlku citronu. Pokud však nemáme doma co k pití. Převařím vodu z vodovodu a vyšťavím do ní citron. Někdy je to lepší než kupovaná voda. Zkuste to!
Foto:
Profimedia.cz