Co je to vláknina?
Odborníci na výživu si po dlouhá léta mysleli, že vláknina je bezcennou složkou potravy. Neobsahuje totiž žádné živiny. Co to tedy je? Laicky řečeno jde o nestravitelnou složku potravy, která tělem projde, ale nevstřebá se do organismu. Je to směs polysacharidů (pektinu, celulózy, hemicelulózy a jiných substancí), ale i dalších složek (například ligninu).
Lidský organismus neobsahuje enzymy, které by vlákninu štěpily, proto nejsme schopni využít ji jako zdroj energie nebo minerálních látek a vitaminů. Trávicí trakt však s jejím příjmem v potravě počítá. Výzkum ukázal, že příjem vlákniny není zdaleka tak dostatečný, jak by měl být.
Kde vlákninu najdeme?
Vláknina se nachází pouze v rostlinné stravě. V přirozené formě se vyskytuje v zrninách (mouky a rýže), luštěninách, semínkách, ořeších, zelenině a ovoci. Nic z toho však nesmí být rafinováno ani vařeno, protože rafinace a tepelné zpracování může vlákninu v těchto potravinách zničit.
Doporučený denní příjem vlákniny by měl být 50 až 60 g. Výzkumy ale ukázaly, že průměrný příjem vlákniny je ve skutečnosti nižší. U veganů se pohybuje okolo 45 g, u vegetariánů okolo 38 g a u všežravců přibližně okolo 22 g.
Pro orientaci uvádím pár příkladů, kolik musíte čeho sníst (hmotnost je uváděna v gramech), aby jste získali 5 g vlákniny.
Syrové fazole 20; meruňky 21; syrový hrách 33; sojová mouka 42; celozrnná pšeničná mouka 52; mandle 59; rybíz 77; lískové oříšky 82; hrách čerstvý i vařený 96; pečené brambory 200.
Úloha vlákniny
Základní rolí vlákniny ve stravě je poskytovat objemný materiál pro práci svalů. To pomáhá jídlu projít střevy rychleji bez jejich namáhání. Tento efekt je zapříčiněn schopností vlákniny udržovat vodu a tím zvyšovat objem materiálu ve střevech. Dostatečné množství vlákniny v jídelníčku způsobuje pocit sytosti a tím zamezuje přejídání se a vzniku zácpy.
Prospěšnost vlákniny
- napomáhá v boji s obezitou - nutí nás potravu lépe rozkousat, díky schopnosti vázat vodu je obsah žaludku větší a pocit sytosti přetrvává déle. Zpomaluje se vstřebávání cukrů i tuků. Kromě toho vláknina obsahuje minimum energie.
- má pozitivní účinky při prevenci a terapii onemocnění kardiovaskulárního systému, a to díky své schopnosti snižovat vstřebávání tuků.
- pomáhá zabraňovat vzniku a opakování dvanáctníkových vředů.
- preventivně působí při nádorových onemocnění, především tlustého střeva. Škodliviny tak mají méně času, aby negativně působily na organismus, a omezenou šanci vstřebat se.
- upravuje problémy s vyprazdňováním střev. Stolice je pravidelnější. Tímto způsobem se nejen zbavíme zácpy, ale i dalších komplikací (například hemeroidů).
- zabraňuje vzniku žlučových kamenů.
- chrání před vznikem cukrovky a jiných metabolických chorob, u již probíhající cukrovky dokáže stav diabetika výrazně zlepšit.
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Přesto, že nám vláknina nedodává ani vitamíny nebo minerály, je pro náš organismus důležitá a prospěšná. Nevím jak vy, ale já se pokusím upravit svůj jídelníček tak, abych svému tělu její dostatek dopřála.
Máte již zkušenosti s vlákninou?
Foto:
Profimedia.cz