Velikou výhodou mořských specialit je, že jejich příprava netrvá nijak dlouho. Díky vysokému obsahu jodu mají všechny mořské příšery blahodárný vliv na náš organismus, který chrání před arteriosklerózou. Dále pomáhají při potížích se štítnou žlázou a při diabetu. Jsou velice dobře stravitelné, proto např. v Číně nebo Japonsku, kde se mořské plody konzumují velice často, je žaludeční vřed něco ojedinělého.
Měkkýši a korýši mají vynikající reputaci na poli zdravé výživy. Jsou zásobárnou vitamínů a minerálů. Poskytují nám také draslík, fluor a hořčík. Ústřice mají obrovský obsah zinku, který je důležitý pro zdravý vzhled kůže. Někteří měkkýši prý podle posledních výzkumů obsahují steroly, které snižují množství cholesterolu. Sépie, garnáti, chobotnice a krabi, to všechno jsou měkkýši a korýši.
Výběr nápojů k mořským plodům je vcelku jednoduchý, těžko se dopustíte omylu, protože platí: barva vína odpovídá barvě produktu. K ústřicím se hodí šampaňské, ale také světlé druhy piva. Je také velice dobré tyto mořské pokrmy zapíjet citrónovou vodou, štěpí totiž výborně tuky. Ale pozor, pokud v restauraci dostanete mističku s vodou a kolečkem citronu, je určená na mytí rukou, citron ruce zbaví rybího pachu.
Plody moře se vzájemně doplňují s různými přílohami. S bramborami, strouhaným parmezánem a jejich chuť můžeme velice dobře umocnit různými ingrediencemi. Humři se nejlépe servírují s avokádem, krevety a kalamáry je dobré zalít olivovým olejem, mušle a langusty se snášejí výborně se špenátem a česnekem. Omáčky a dresinky můžeme volit různé, dle vaší chuti.
Krabí tyčinky jsou velice častou přísadou do salátů, omáček a polévek, ale přesto při jejich výrobě nepřišel o život ani jeden krab. Tyčinky se vyrábí z mletého rybího masa, které se následně dobarvuje a přidávají se k němu různé další ingredience. A pokud si lámete hlavu nad tím kolik mají asi vitamínů, tak věřte, že mnoho ne!
Kalamáry se nejčastěji vyskytují jako mražený polotovar a v salátech nahrazují uzeniny a maso. Jejich maso obsahuje veliké množství vitaminů B a PP, které napomáhají proti stárnutí organismu. Krevety jsou velice chutní červení ráčkové. Někdy mají nepříjemný bahnitý zápach, ale ten by měl zmizet při vaření. Tygří krevety jsou větší a používají se hlavně na ozdobu mís a salátů. Obsahují vitamíny A a B.
Humr je mohutnější druh korýše, který má asi kilovou hmotnost. Živý je šedomodrý a když se uvaří tak zčervená. Konzumují se klepeta i ocas a obsahuje mnoho zinku. Slávky prodávají jak zmrazené tak v konzervách a abychom je otevřeli, musíme je na několik minut nechat namočené v horké vodě. Obsahují nepostradatelné aminokyseliny a neobsahují vůbec žádný cholesterol. U nás jsou k dostání ústřice, které se konzumují syrové, jen pokapané citrónovou šťávou nebo bylinkovým octem. Najdeme v nich měď, železo a také zinek.
Tak doufejme, že alespoň těchto pár informací vám zase o něco rozšířilo obzor. Nebraňte se tomu, co neznáte a někdy si kupte takovouhle pochoutku.
Foto:
Profimedia.cz