Nejpoužívanější koření v české kuchyni 4.díl

Nejpoužívanější koření v české kuchyni 4.díl

A je tady již předposlední díl seriálu o koření a bylinkách v české kuchyni. Čeká nás nové koření, oregano, pažitka, pepř nebo paprika a další.

11953×

Nové koření

Nové koření má palčivou chuť a příjemné vonné aroma. Pro své široké použití se nazývá kořením všehochuti. Přidává se do uzenin, kečupů i polévek, do omáček i k nakládaným zeleninám. Příjemnou chuť dodává také koláčům a džemům.

Oregano

Oregano, řečeno česky dobromysl, jsou sušené listy a květy vytrvalé byliny s výrazně kořeněnou chutí. V literatuře se někdy nalezne pod názvem "divoká majoránka". Má totiž stejně intenzivní chuť jako majoránka. Hodí se tedy pro svou podobnost ve vůni všude tam, kde se majoránka přidává. Používá se při přípravě tučných jídel, mletých mas, zvěřiny, ryb, pizzy a do rajčatových omáček. Vhodné je také do salátových zálivek.

Pažitka

Listy pažitky mají vůni a chuť podobnou cibuli, příjemně kořenitou. Používáme je hlavně čerstvé. Vhodné jsou do polévek, bylinkových tvarohů, do pomazánek, na chleba a do másel, do salátů, zeleninových jídel. Přidáváme je však také na masité pokrmy a na pokrmy z vajec.

Pepř

Černý pepř jsou nezralé sušené bobule keře pepřovníku, kterému se daří především v Indonésii. Pepř dodává pokrmům ostrou, kořeněnou - aromatickou chuť. Používáme ho do polévek, omáček, k ochucení zeleninových pokrmů, k masu a rybám, vejcím, do salátů. Pepř můžeme kombinovat s bobkovým listem, muškátem, paprikou a bylinkami. Chuť a vůně pepře čerstvě umletého má silnější aroma. Víte, že ročně se na celém světě spotřebuje ke kořenění více než 120 milionů kilogramů pepře? Více se o tomto koření dozvíte v našem článku Pepř.

Provensálské koření

Tuto směs koření tvoří dobromysl, tymián, bazalka, rozmarýn, levandule. Provensálské koření je vhodné k ochucení specialit francouzské kuchyně.

Rozmarýn

Rozmarýn je velmi aromatický. Připomíná eukalypt a má jemně hořkou chuť. Je vhodný do masitých pokrmů a do marinád na grilování nebo jej používáme při pečení a dušení masa drůbežího a jehněčího (zvláště v italské kuchyni). Své chuťové vlastnosti neztrácí ani dlouhým vařením jako jiné zelené bylinky.

Sladká paprika

Koření se připravuje ze zcela zralých paprikových lusků. Má sytou červenou barvu, příjemné aroma a vyváženou sladkou chuť. Použití papriky je možné do všech pokrmů, které se sladkou paprikou získávají výraznější barvu a chuť. Papriku používáme pro všechny druhy masových, drůbežích a rybích pokrmů, ale také pro polévky, saláty. Můžeme ji kombinovat s pepřem, kmínem, česnekem a majoránkou. Aby nezhořkla, přidáváme ji však až v průběhu nebo ke konci vaření, ne hned do rozpáleného oleje. Už v posledním článku našeho seriálu se dozvíte o skořici, šalvěji, tymiánu nebo třeba o vanilce a zázvoru. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena