Studené nápoje nejsou jen luxusním doplňkem jídelního lístku. Nejsou jen ústupkem, který děláme požadavkům chuti. Mají být promyšlenou částí našeho jídelníčku, zvláště v létě. Správně volené studené nápoje povzbudí v létě chuť, doplní a zpestří jídelníček nebo nahradí některé jídlo.
Do sklenic nalijeme na dno ovocný sirup a dolijeme vodou nebo sodovkou. Je-li ovocný sirup příliš sladký nebo nevýrazné chuti, přidáme kolečko neloupaného citrónu.
do sklenic s malým množstvím vody dáme rozpustit 3 kostky cukru. Přidáme citrónovou šťávu a doplníme vodou nebo sodovkou.
Na jeden litr čaje otřeme 8 - 10 kostek cukru o omytou citrónovou nebo pomerančovou kůru a dáme do kameninového nebo skleněného džbánku. Zalijeme spařeným a přecezeným silným čajem a necháme vychladit. Vždycky čaj rychle cedíme, aby nebyl trpký. Proto čaje dáváme trochu více, než při obvyklé přípravě. Po vychlazení a před samotným podáváním přidáme podle chuti šťávu ze dvou citrónů a jednoho pomeranče nebo jen citrónovou šťávu. Můžeme kombinovat i malinovou a citrónovou šťávu nebo jen do každé sklenice vložit kolečko citrónu.
Připravujeme v mixéru, kde našleháme syrové ovoce se sladkým nebo kyselým mlékem, podle chuti přisladíme a podáváme. Využíváme k tomu jahody, maliny, meruňky, borůvky nebo to, které máme po ruce. Můžeme použít i ponorný tyčový mixér, který je velmi praktický a má ho dnes téměř každá hospodyňka.
Připravujeme je ve skleněných mísách. Důvod je prostý. Je to velmi estetické a příjemné pro podávání. V míse mícháme pokrájené kousky čerstvého ovoce, zralého a šťavnatého (broskve, meruňky, maliny, jahody, pomeranče, meloun). Můžeme přidávat i ovoce zavařené - kompotované (višně, třešně) nebo lehce podušené (jablka). Zalijeme podle chuti a sladkosti ovoce cukrem rozpuštěným ve vodě, šťávou z citrónu a silným čerstvě připraveným čajem. Mícháme nejlépe skleněnou lžící (případně nerezovou či plastovou), a dáme chladit. Před podáváním přidáme led. Klidně můžeme přidat také sodovku, pokud byl velmi silný čaj. Protože se scházíme s přáteli v letním období možná častěji než jindy (u grilu, při oslavách, jen tak při hezkém počasí), používáme při podávání nápojů také alkohol. Příště se tedy vrátíme k míchaným nápojům, abychom se dozvěděli, jak a kdy k ovocným míchaným nápojům alkohol přidávat.
Foto: Profimedia.czautor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena