Vaření.czMagazínNealkoholické míchané nápoje

Nealkoholické míchané nápoje

Nealkoholické míchané nápoje

Studené nápoje nejsou jen luxusním doplňkem jídelního lístku. Nejsou jen ústupkem, který děláme požadavkům chuti. Mají být promyšlenou částí našeho jídelníčku, zvláště v létě. Správně volené studené nápoje povzbudí v létě chuť, doplní a zpestří jídelníček nebo nahradí některé jídlo.

25365×

Rozlišujeme dvě skupiny nápojů:

  • studené nápoje, které podáváme mezi jídlem nebo po jídle
  • silně chlazené nápoje, které podáváme samostatně ke svačině nebo jako doplněk k suchým moučníkům při obědě nebo k večeři

Ovocná limonáda ze sirupu

Do sklenic nalijeme na dno ovocný sirup a dolijeme vodou nebo sodovkou. Je-li ovocný sirup příliš sladký nebo nevýrazné chuti, přidáme kolečko neloupaného citrónu.

Citrónová limonáda:

do sklenic s malým množstvím vody dáme rozpustit 3 kostky cukru. Přidáme citrónovou šťávu a doplníme vodou nebo sodovkou.

Studený čaj

Na jeden litr čaje otřeme 8 - 10 kostek cukru o omytou citrónovou nebo pomerančovou kůru a dáme do kameninového nebo skleněného džbánku. Zalijeme spařeným a přecezeným silným čajem a necháme vychladit. Vždycky čaj rychle cedíme, aby nebyl trpký. Proto čaje dáváme trochu více, než při obvyklé přípravě. Po vychlazení a před samotným podáváním přidáme podle chuti šťávu ze dvou citrónů a jednoho pomeranče nebo jen citrónovou šťávu. Můžeme kombinovat i malinovou a citrónovou šťávu nebo jen do každé sklenice vložit kolečko citrónu.

Mléčný nápoj s ovocem

Připravujeme v mixéru, kde našleháme syrové ovoce se sladkým nebo kyselým mlékem, podle chuti přisladíme a podáváme. Využíváme k tomu jahody, maliny, meruňky, borůvky nebo to, které máme po ruce. Můžeme použít i ponorný tyčový mixér, který je velmi praktický a má ho dnes téměř každá hospodyňka.

Bowle

Připravujeme je ve skleněných mísách. Důvod je prostý. Je to velmi estetické a příjemné pro podávání. V míse mícháme pokrájené kousky čerstvého ovoce, zralého a šťavnatého (broskve, meruňky, maliny, jahody, pomeranče, meloun). Můžeme přidávat i ovoce zavařené - kompotované (višně, třešně) nebo lehce podušené (jablka). Zalijeme podle chuti a sladkosti ovoce cukrem rozpuštěným ve vodě, šťávou z citrónu a silným čerstvě připraveným čajem. Mícháme nejlépe skleněnou lžící (případně nerezovou či plastovou), a dáme chladit. Před podáváním přidáme led. Klidně můžeme přidat také sodovku, pokud byl velmi silný čaj. Protože se scházíme s přáteli v letním období možná častěji než jindy (u grilu, při oslavách, jen tak při hezkém počasí), používáme při podávání nápojů také alkohol. Příště se tedy vrátíme k míchaným nápojům, abychom se dozvěděli, jak a kdy k ovocným míchaným nápojům alkohol přidávat.

Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena