Mlýnek na maso

Mlýnek na maso

V dobách našich babiček a maminek byl ruční mlýnek na maso nepostradatelným pomocníkem v domácnosti. Nejenže dokázal namlít maso, ale s různými nástavci to byl i odšťavňovač či tvořítko na cukroví.

15517×

Postupem času ruční mlýnky z našich kuchyní vytlačila možnost koupě mletého masa v supermarketech. Ale víme my, co vlastně s mletým masem všechno kupujeme? Pouze vlastnoručně mleté maso nám zajistí 100% poměr daných surovin a při přípravě sekané přímo s masem nameleme i cibuli, česnek či housky, ušetříme si tak spoustu práce s jejich krájením.

Mlýnek na maso i dnes v domácnosti využijeme nejen na mletí syrového a vařeného masa, ale lze jej s různými nástavci použít i na mletí ořechů či strouhanky, k přípravě těsta nebo lisování ovoce. Každý výrobce dodává k mlýnkům své vlastní specifické příslušenství. Je jen na nás zda se rozhodneme pro ruční nebo elektrický mlýnek. Ruční mlýnek je skladnější, ale také potřebuje více naší síly. Elektrické mlýnky se prodávají s různými doplňky a většina výrobců se snaží tyto doplňky „vměstnat“ do hlavní nádoby, aby nezabíraly místo.

Ruční mlýnky na maso

Ruční mlýnky na maso se prodávají ve velikosti "5" a "8", v posledních letech se dováží i mlýnky velikosti "10"; přičemž číslo nám udává velikost děr (otvorů) v desce (šajbě) v milimetrech. Mlýnky jsou většinou vyráběny z kvalitního nerezu, který zaručuje zdravotní nezávadnost při kontaktu s potravinami. Mlýnky lze většinou mýt i v myčce na nádobí. Mlýnky se k pracovní desce připevňují buď přísavkou nebo pod desku pomocí šroubu.

Mlýnky našich babiček s velmi kvalitní oceli jsou k dostání i dnes a jejich cena se pohybuje kolem 800,- Kč. Kvalitnější zahraniční mlýnky se cenově pohybují kolem 1000,- Kč a výše.

K mlýnkům i dnes můžete zakoupit nástavec na lisování ovoce, sady nástavců na plnění klobás, nástavec na výrobu cukroví či tvořítko na výrobu sušenek, můžete si přikoupit desky s menšími i většími otvory. Samozřejmostí je možnost zakoupení náhradního nože.

Elektrické mlýnky na maso

Velikost mlýnku je dána průměrem složení matric, nožů a jejich počtem v pracovním prostoru tělesa mlýnku; větší průměr = větší výkon mlýnku. Většina elektrických mlýnků na maso má také možnost zpětného chodu, hrubost mletí lze nastavovat dle libosti, snadno se myjí (většinu dílů lze mýt v myčce na nádobí) a udržují. Mlýnky se vyrábějí z prvotřídní nerezové oceli a slitiny hliníku. Většina mlýnků je vybavena jištěním před zničením při zablokování

Při výběru mlýnku na maso se řídíme hlavně tím, k čemu nám má mlýnek dále sloužit. Jednotliví výrobci nabízejí mlýnky s různými nástavci:

  • citruspresso
  • hrubé mletí
  • střední mletí
  • jemné mletí
  • plnění uzenin
  • odšťavňování
  • strouhání

Ceny jednoduchých elektrických mlýnků na maso začínají kolem 1 500,- Kč. Za kvalitnější mlýnek s rozšířeným příslušenstvím však můžeme zaplatit i 5 000,- Kč.

Uvažujete o koupi mlýnku na maso? Je pro vás lepší ruční nebo elektrický? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s mlýnkem na maso.

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena