Mléko patří pro svou snadnou stravitelnost a výživovou hodnotu k nejdůležitějším potravinám nejen ve výživě dětí.
Mléko obsahuje všechny hlavní živiny, bílkoviny, tuky i glicidy, vápník i fosfor a také vitamíny (provitamín A, vitamín D, vitamíny skupiny B i malé množství vitamínu C) a nerostné soli. I když je mléko neustálým tématem sporných debat vzhledem ke zdravé výživě, pojďme si o základních druzích něco říct.
Kravské mléko kupujeme v obchodech již mlékárensky ošetřené, zbavené nečistot, choroboplodných mikrobů a rozkladných bakterií, které se provádí pasterizací - zahřátím mléka na teplotu 60 - 80 °C. Mlékárny takto dodávají mléko odstředěné (nízkotučné) s 0,5% obsah tuku, polotučné s 1,5% obsah tuku, plnotučné s 3% obsahu tuku a tučné.
Kyselé mléko je mléko, které působením zvláštních bakterií mléčného kysání zkyslo a mléčný cukr byl rozložen na kyselinu mléčnou. Při tomto procesu se sráží kasein - bílkovina kravského mléka. Mléko tak získává příjemnou navilou chuť a stává se stravitelnějším.
Sladká smetana se vyrábí odstředěním čerstvého mléka pasterizací, obsahuje hodně tuku a vitamíny A a D. Podle obsahu tuku dělíme smetany na sladkou smetanu s 6% či 12% tuku, kterou používáme do omáček i polévek nebo do kávy a pak smetanu ke šlehání s obsahem tuku 32%, tzv. šlehačku. Smetanu nejlépe vyšleháme, pokud ji předem uložíme do chladna při maximální teplotě do 6°C. Čím více tuku smetana obsahuje, tím rychleji vytváří hustou šlehačku.
Kyselá smetana je sladká smetana zkyslá působením čistých kultur mléčného kysání. Je mnohem lahodnější než smetana, která nám zkysne vlivem tepla. Kyselou smetanu přidáváme do pokrmů rozmíchanou s částí připravované vychladlé tekutiny a pouze prohřejeme, již nevaříme. Kyselá smetana se používá nejčastěji do omáček a polévek, ale můžeme ji přidat i do zeleninových salátů.
V naší kuchyni se setkáme třeba ještě s podmáslím, acidofilním mlékem nebo kondenzovaným mlékem, ale o nich až příště.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena