Loupání rajčat
Do skleněné misky určené pro mikrovlnné trouby nalijeme asi 600 ml horké vody, do té ponoříme 2 kusy rajských jablek a 50 až 60 sekund vaříme na plný výkon. Rajčata ihned vložíme do ledové vody a sloupneme.
Vyloupnutí cibule a česneku
Střední cibuli (o váze asi 80 g) dáme do misky a mikrovlnku zapneme na plný výkon na 45 vteřin. Cibuli zmáčkneme na konci u stopky a ze slupky ji vymáčkneme. Potřebujeme-li oloupat česnek, položíme stroužky na talířek a troubu zapneme na 15 až 30 sekund, aby se zahřály. Čas se odvíjí od počtu stroužků. Na 2 stroužky bude stačit 20 sekund, na 3 již bude potřeba skoro 30. Po zahřátí česnek od konce ze slupky vyloupneme.
Triky pro citróny
Pokud citróny zahřejeme, půjdou nám mnohem lépe oloupat i vymačkat. Samozřejmostí je nejdříve důkladné omytí chemicky ošetřené kůry. Potom plod na několika místech propíchneme a zahříváme při plném výkonu 15 až 20 sekund pro lepší loupání a 30 sekund, aby citrón vydal více šťávy.
Jestliže chceme kůru usušit v celku, omytý a zahřátý citrón oloupeme, kůru rozložíme na kuchyňskou papírovou utěrku a na plný výkon sušíme jednu minutu.
Nastrouhanou kůru sušíme v misce stejnou dobu, ale v polovině sušení ji promícháme.
Příprava zeleniny
Abychom u zeleniny zabránili velkým ztrátám nutriční hodnoty, vaříme ji v mikrovlnce pouze na 2 až 3 lžících vody, tedy v páře. Je to velmi zdravý způsob přípravy.
Prevence před rybím pachem
Hodně lidí má problémy s charakteristickým rybím pachem. Když chceme těmto pachům zabránit, dáme do mikrovlnky skleničku vody s citrónovou šťávou a asi 3 minuty povaříme. Použití citrónové šťávy, octa a nebo vína při přípravě ryb propůjčuje jídlům zajímavé aroma a minimalizuje jejich zápach.
Rozvinutí vůní
Některé potraviny ztrácí při uchovávání v lednici svou charakteristickou vůni. I v tomto případě nám může mikrovlnná trouba být užitečným pomocníkem. Jednou takovou potravinou jsou bezesporu sýry. Pokud jsme je před podáním nestihli vyndat dostatečně dlouho dopředu, nevadí. Odstraníme z nich obaly, rozložíme je na talíř a na střední výkon zahřejeme. 225 g sýra na 45 až 60 sekund. Servírovat je můžeme na speciálním prkénku.
Stejně tak červená vína, tedy většinu podáváme při pokojové teplotě, aby plně rozvinuli svou vůni a chuť. Ne vždy je na to ale čas a tak v nouzi přelijeme víno do vhodné sklenice a mikrovlnku zapneme na plný výkon na 10 vteřin. Nebude teplé, ale bude mít lahodnou chuť.
I ovoce z chladničky není už tak voňavé a chutné, jako čerstvé. Když ho ale rozložíme na talíř a při maximálním výkonu zahříváme dle velikosti minutu až dvě, bude při podávání krásně vonět i dobře chutnat.
Jak na čokoládu
Mikrovlnná trouba je velmi vhodná pro rozpouštění čokolády, neboť, na rozdíl od klasického způsobu, se zde při dodržení postupu vyhneme připálení. Stačí tabulku rozlámat na kostičky, misku přiklopit a na plný výkon zahřívat opět podle velikosti různý čas. Obecně lze říci, že 100 g čokolády zahříváme 3 až 4 minuty, necháme minutu odstát a rozmícháme dohladka. Když chceme připravovat polevu, nejdříve minutu zahříváme ztužený tuk, do něj rozlámeme čokoládu a zahříváme ještě 3 minuty. Necháme minutu dojít a rozmícháme na nitku.
Stačí se nebát a zkoušet, triků a vychytávej je mnohem více, ale o nich zase třeba někdy jindy.
Foto:
Profimedia.cz