Jaké melouny nalézáme na českém trhu? Nejznámějšími jsou melouny vodní a cukrové. Existují však druhy melounů, které možná ještě neznáte.
Vodní meloun zná každý z nás. I jeho chuť a sytě červenou barvu. Vodní melounek je velmi zdravý, protože obsahuje veliké množství vody, tím pročišťuje náš močový měchýř a navíc zahání žízeň a studený velmi dobře osvěží v letních a horkých dnech. Vodní melounek pochází z Afriky. Pěstuje se v tropických zemí Evropy i Ameriky. Na českém trhu je k dostání od konce jara do podzimu, ale jeho cena kila jde dolů v létě, kdy je o vodní melouny největší zájem.
Vodní meloun lze upravovat i v kuchyni, například do ovocných salátů. Někteří z nás si při kupování vodních melounů nejsou jistí jeho zralostí. Když si kupujeme vodní meloun, poznáme jednoduše jestli je zralý tím, že stopka vodního melounu je suchá, zcvrklá a lehce zanořená. Vodní meloun je buď kulatý nebo podlouhlý, barvy tmavě zelené nebo světle zelené. Ještě před pár lety byl u nás k dostání jenom tento druh melounu, ale čím víc se země vyspívá, tím se u nás objevuje víc a víc druhů melounů. Říká se, že melouny nejvíce chutnají právě v létě, v horkých letních dnech, kdy nás chladivě osvěží, protože se cítí jako doma v tropikalu.
Tento meloun byl vypěstován v Izraeli. Gallia je malý, kulatý, slupečku má jako kůru ze stromečku. Při dozrávání mění svou barvu na žlutohnědou. Při kupování tohoto melounu Gallia myslíme na to, že jej uchováváme po krátkou dobu v lednici , a to jen z důvodu, aby se zachovala jeho slaďoučká chuť.
Tento meloun pěstují v Asii. Na českém trhu je běžně k dostání již od začátku léta.
Jeho zralost poznáme lehce, protože zralý melounek Kantalup při zralosti voní jako ananas a jeho dužina je velice sladká. Melounek Kantalup podáváme se zmrzlinou nebo samotný.
Žlutý melounek cukrový je k dostání po celý rok na českém trhu, supermarketech i hypermarketech. Je žluté barvy a podlouhlého tvaru. Má jemně nasládlou chuť.
Na českém trhu i v supermarketech a hypermarketech je k dostání po celý rok. Charentais se skladuje v chladných a suchých místech, kde velmi dlouho vydrží, ale před naším žaludkem jej neschováme. Má slaďoučkou chuť, je velmi voňavý, oranžové barvy a podává se většinou jako předkrm v drahých podnicích a restauracích. Velmi rychle dozrává na teplém místě (jako mango).
Název vznikl z barvy melounku, protože jeho zabarvení připomíná barvu ropuchy. Je podlouhlý a jeho slaďoučká chuť je tak lahodná a výborná, že při prvním soustu už dalšímu neodoláme.
Foto: Profimedia
Autor:admin_terka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena