Ozdobný marcipán
Každý z nás alespoň jednou dostal narozeninový dort s nějakou drobnou marcipánovou ozdobou. Nejčastěji jde o malé marcipánové lístečky po obvodu dortového korpusu a uprostřed dortu často můžeme nalézt marcipánovou růžičku a když máme štěstí, jsou tam hned tři a každá jiné barvy. Napadlo vás však někdy, jak se takový lísteček nebo růžička vyrábí? A proč bychom se měli držet při zemi? Proč nevyrobit marcipánového sněhuláka, marcipánové ovoce, zvířátka, srdíčka, houby a nebo netradiční halloweenské ozdoby.
Barvíme a ochucujeme marcipán
Než se pustíme do vytváření uměleckého díla, namícháme si barvy. Podobně je to s modelováním z marcipánu. Základní surovina, kterou vyrobíme podle receptu, bude mít pravděpodobně bílou až nažloutlou barvu. Proto musíme nějakým způsobem marcipán obarvit a ochutit.
Marcipán nejprve rozdělíme na tolik dílů, kolik budeme potřebovat. Podle toho si pak připravíme barvy. Díly nemusí být stejně veliké, stejně jako při malování, nebudeme od každé barvy potřebovat stejné množství. K obarvení použijeme tekuté, nebo sypké potravinářské barvy. Nejlépe to půjde tak, že do každého dílu marcipánu vytvoříme důlek, do kterého nasypeme nebo nalijeme barvivo a rukou v sáčku marcipán prohněteme, aby se obarvil rovnoměrně. Pokud používáme sypké barviva, je třeba k nim přidat 1 - 2 kapky vody, aby se barva rozředila a dostala se pak do marcipánu rovnoměrně. Kromě barvy můžeme marcipán i ochutit potravinářskou trestí. Pokud kombinujeme sypké barvivo a tekutou potravinářskou příchuť, nemusíme barvu "ředit" vodou. Kombinace barev a chutí jsou naprosto v režii vaší fantazie. Některé doporučené kombinace naleznete v následující tabulce:
BARVA
|
VHODNÉ PŘÍCHUTĚ
|
---|
žlutá citronová:
|
citron, ananas, angrešt
|
žlutá žloutková:
|
grep, banán, vaječný koňak, karamel
|
oranžová:
|
pomeranč, broskev, mandarinka, mango
|
růžová:
|
punč, griotka, růže
|
červená jahodová:
|
jahody, meloun, brusinky, jablko
|
červená malinová:
|
maliny, třešeň, višeň
|
fialová:
|
borůvky, ostružiny, černý rybíz
|
zelená:
|
kiwi, pistácie, máta, jablko, hruška, meloun
|
hnědá:
|
káva, čokoláda, rum, brandy, cappucino, cola, karamel, perník
|
modrá:
|
curacao
|
Neutrální příchutě do neobarveného marcipánu: vlašský ořech, lískový ořech, mandle, kokos, vanilka, gin, bitter, whisky, vodka
V případě, že připravujeme ozdobu na narozeninový dort, nebude zrovna nejlepší ji ochucovat nějakou příliš výraznou trestí. Sám dort má svou specifickou chuť a příliš výrazná ozdoba by mohla vše pokazit.
Většina běžně dostupných trestí je umělých a nejsou ve větším množství příliš vhodné pro malé děti. Na trhu však lze sehnat přírodní silice, které marcipán ochutí mnohem lépe a přitom zdravě.
Modelování z marcipánu
Nemůžeme Vám poradit, jak vymodelovat dokonalé zvířátko, fantastickou růži, nebo lístek od opravdového k nerozeznání. Jsou zde však jisté fígle, které nám v modelování pomohou, i když nemáme talent.
Práci s marcipánem nám usnadní alespoň jedna trochu šikovná ruka. Na míchání marcipánu můžeme použít potravinářskou fólii nebo čistou igelitovou rukavici nebo obyčejný mikrotenový sáček. Dřevěné nebo plastové prkénko, které před použitím důkladně očistíme, abychom marcipán neznečistili. Váleček na vyválení plátů. Párátko na jemné detaily, nůž s krátkou čepelí a jakékoliv vykrajovací formičky či speciální dřevěné "špachtličky".
Pokud máte nějaký zajímavý nápad, jakou pomůcku použít při modelování s marcipánem, podělte se o to s námi v diskuzi pod článkem.
Foto:
Profimedia.cz