Mnoho dětí i dospělých dnes na jídelníčku nerado vidí název čočka, hrách, kroupy nebo fazole. Odmítají tyto pokrmy a jsou vlastně sami proti sobě. Jde o potraviny, které jsou pro náš organismus velice důležité.
Luštěniny bývaly dříve právem důležitou složkou lidové stravy. Do skromného jídelníčku babiččina mládí bývaly luštěniny zařazovány nesrovnatelně častěji než dnes.
Dnes jsou mnohokrát opomíjeny. Příčinou bývá obvykle dlouhá příprava, někdy těžká stravitelnost. Dobu vaření však můžeme zkrátit tím, že je připravujeme v tlakových hrncích, stravitelnost zlepšíme tak, že na nich co nejvíce šetříme tukem a nepodáváme k nim tučné maso. Stravitelnost můžeme ještě zlepšit také rozmixováním nebo prolisováním. Podáváme-li je s vejci či s libovým masem, zvýšíme tak množství plnohodnotných bílkovin. Z vitamínů mají luštěniny vysoký obsah vitamínů skupiny B. Jejich vysoký obsah buničiny působí blahodárně na činnost střev.
Také soudobí odborníci v oboru výživy nám však se vší vážností zdůrazňují význam luštěniny pro zdravou výživu. Znovu a znovu upozorňují na obsah nestravitelné vlákniny, vitamínů skupiny B, minerálních látek. V neposlední řadě také na rostlinné bílkoviny obsažené v těchto dnes poměrně opomíjených potravinových složkách. Někteří možná už ani dobře nevíme, jak chutně upravit čočku, fazole a hrách.
Luštěniny dobře přebereme a důkladně v několika vodách propereme. Přes noc namočíme do studené vody. Tuto vodu také používáme na vaření, nesléváme ji. Nikdy nezměkčujeme vodu při vaření luštěniny přidáním jedlé sody. Solíme až hotový pokrm.
Přebranou a opranou čočku uvaříme. Vodu nesolíme! Na tuku zpěníme cibuli a pokrájený česnek, přidáme rajčatový protlak a kari koření. Směs smícháme s uvařenou čočkou, osolíme, opepříme a dochutíme octem a špetkou cukru. Podáváme se sázenými vejci.
Předem nabobtnalý hrách a propláchnuté kroupy uvaříme zvlášť doměkka. Kroupy propláchneme, opatrně promícháme s hrachem a osolíme. Při podávání doplňujeme drobně nakrájenou a osmahnutou cibulí se škvarkami.
Namočené fazole uvaříme. Připravíme si hovězí guláš s houbami, přidáme do něj mrkev, celer, rajčatový protlak, před dokončením také drobně pokrájený česnek s majoránkou. Nakonec vmícháme do pokrmu dobře uvařené fazole.
Luštěniny budou opět oblíbené i ve vašem jídelníčku - hrách, čočka, fazole. Nezapomeňte tedy vyzkoušet některé z dalších pokrmů, jejichž recepty jistě najdete na stránkách o vaření. Najít je můžete zde: Luštěninové recepty. Máte rádi luštěniny? Vaříte je často? Foto: Profimedia.cz
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena