1) Příprava surovin.
Na 2 porce penne s lososem, rajčátky a bazalkou budeme potřebovat: 200 g
luštěninových těstovin penne zn. Légumio, 200 g lososa bez kůže, 2 menší šalotky, 150 - 200 ml smetany na vaření, asi 10 cherry rajčátek, 2 lžíce oleje, pár lístků čerstvé bazalky, sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení.
2) Nejprve si nakrájíme šalotku na drobné kostičky. Lososa naporcujeme na nudličky nebo menší kostky. Rajčátka s bazalkou opláchneme.
3) Šalotku vsypeme na 2 lžíce rozpáleného oleje a osmahneme. Přidáme kousky lososa a za občasného promíchání opečeme.
4) Lososa osolíme, zalijeme smetanou a za občasného promíchání necháme cca 5 minut probublávat. Smetana nám krásně zhoustne a lososa "obalí". V závěru přidáme na kousky nakrájená rajčátka a znovu pár minut prohříváme.
5) Mezitím si uvaříme penne z luštěnin - stačí je vhodit do vroucí osolené vody a vařit 7 minut, až jsou al dente. Uvařené luštěninové těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou.
6) Do smetanové omáčky vsypeme uvařené těstoviny, osolíme, dochutíme čerstvě mletým pepřem a dobře promícháme.
7) Luštěninové penne s lososem můžeme ihned podávat. Pro zajímavější a intenzivnější chuť sypeme nadrobno nasekanou čerstvou bazalkou. Můžeme ještě pokapat citronem.
Recept vznikl ve spolupráci s