Lišky - výtečná houbová pochoutka

Lišky - výtečná houbová pochoutka

S potěšením musíme konstatovat, že lišek se každým rokem v našich lesích objevuje víc a víc. Máme samozřejmě na mysli houby, které s potěšením vloží do svého košíku každý houbař.

25045×

S potěšením musíme konstatovat, že lišek se každým rokem v našich lesích objevuje víc a víc. Máme samozřejmě na mysli houby, které s potěšením vloží do svého košíku každý houbař.

Lišek u nás roste mnoho druhů, mezi ty nejhojnější patří liška obecná a liška nálevkovitá. Mykologové si pochvalují, že jich rok od roku přibývá a to je moc dobře. Lišky jsou totiž považovány za indikátory čistého ovzduší. A tak zatímco rybáři básní o metrových rybích úlovcích, pro správného houbaře je největším zážitkem právě úlovek v podobě lišek.

Liška obecná

Lišku obecnou charakterizuje světle až tmavě žlutooranžový zprohýbaný klobouk nálevkovitého tvaru, který má průměr mezi 1 až 12 cm. Třeň je dlouhý až 8 cm, směrem nahoru se rozšiřuje a přechází v klobouk. Nejsme-li si jisti, téměř stoprocentně poznáme lišky podle vůně. Dužnina voní nasládle po meruňkách. Lišky rostou nejčastěji v jehličnatých lesích v blízkosti borovic, ale lze je najít i v bučinách. Tyto houby navíc nejsou samotářky a najednou jich lze nasbírat i desítky. Říká se, že rostou každoročně na těch samých místech, proto si místa nálezu dobře zapamatujte a ve vlastním zájmu je neprozrazujte.

Kuchyňské využití lišek

Lišky, zejména mladší exempláře, nás nezklamou v jakékoliv úpravě. Hodí se k sušení, k nakládání do octa či oleje, do omáček i do smaženice. Dokonce se lišky nakládají do alkoholu. Starší plodnice je vhodné usušit a rozemlít na houbový prášek, tím pak podle chuti kořeníme polévky či omáčky. Velkou devizou je, že lišky nebývají nikdy červavé. Také mohou být delší dobu uloženy v chladničce bez jakékoliv újmy. Díky tomu lišky bývají součástí menu v nejlepších světových restauracích. Takový pokrm se bohužel pro vzácnost suroviny svou cenou téměř blíží jídlům s lanýži. Největšími vývozci čerstvých, mražených i sušených lišek jsou Číňané.

Pokud vás článek inspiroval a ihned zítra se vydáte pátrat po liškách do borůvčí v borovicových lesích, jistě se vám bude hodit inspirace v podobě některého z našich receptů. Vyzkoušejte například: Jemnou bramborovou polévku s liškami

Foto: Pixmac.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz