Historie čaje o páté
Nejprve se čaj podával pouze v kavárnách a byl velmi drahý. Později se začal prodávat sušený čaj, který si mohli ti majetnější koupit domů. Postupně se cena čaje snižovala a tento teplý nápoj se stal ještě oblíbenějším než tradiční pivo.
Zrod tradičního pití čaje sahá do posledních let 18. století. V Anglii té doby byla běžná pouze dvě pravidelná denní jídla, a to snídaně a večeře. Večeře byla servírována až v pozdních večerních hodinách, a tak byl mezi oběma jídly značný odstup. Traduje se, že odpolední pití čaje bylo "vynálezem" Vévodkyně z Bedfordu. Protože v odpoledních hodinách trpěla nesnesitelnými pocity hladu, rozhodla se zařadit do svého jídelníčku podvečerní svačinu, na níž dokonce zvala své přátele. Zvávala je vždy na pátou hodinu po poledni a tento zvyk se brzy ujal i u ostatních hospodyněk. Čaj se vařil v konvicích ze stříbra a byl naléván do nejlepšího čínského porcelánu. Kromě čaje se podávaly lehké rybí sendviče, toasty s ovocnými pomazánkami i drobné pečivo. Kromě pohoštění byly tyto dýchánky pořádány i za účelem konverzace.
V té době se objevily dva druhy servírování čaje, buď takzvaný "Low tea" oblíbený mezi aristokraty, který spočíval pouze v pití čaje s malým zákuskem a "High tea", jenž byl mezi středními a nižšími třídami považován za nejdůležitější stravu dne, k nepostradatelnému čaji se podávalo i maso či zelenina. Tento zvyk se samozřejmě ujal i v britských koloniích a ve Spojených státech.
Čajovny a odpolední čaje
V Americe i Evropě se začaly budovat čajovny a speciální čajové restaurační salónky v 80. letech 19. století. Lidé se scházeli nad šálkem čaje vždy v podvečer. V té době jste mohli na podvečerní čaj zajít do hotelu Ritz v Bostonu a či do newyorského hotelu Plaza.
Možná máte v paměti i tradiční odpolední čaje, tedy jakousi diskotéku za bílého dne. První takovéto zábavy pro nezadané se konaly v roku 1910 a nejprve se ujaly v anglicky mluvících zemích.
Co se pije dnes?
Earl Grey či méně tradiční, ale velmi kvalitní Darjeeling a Oolong se pijí v britských domácnostech den co den. Čaj je servírován v čajové konvici a host si do něj dle libosti může přidat cukr a mléko. Čajové hody bývaly v každé rodině něčím velmi důležitým, dnes tato tradice pomalu upadá a přetrvává spíše v hotelích a restauracích, než v domácnostech.
Slovo "čaj" dnes Angličané chápou spíše jako večeři, k níž se může a nemusí pít čaj, zejména díky době podávání, jež se nejčastěji pohybuje mezi pátou a šestou hodinou večerní.
Máte rádi čaj? Dáváte si do čaje mléko? Zažili jste již někdy Čaj o páté?
Foto:
Photos.com