Každé pondělí v podvečer už pátým rokem vybuzují Kluci v akci naše slinné žlázy ke zvýšené aktivitě.
Úspěch pořadu závisí zejména na obou sympatických protagonistech - jednatřicetiletém Filipu Sajlerovi a o pět let mladším Ondřeji Slaninovi. Vlastní pořad v televizi jim do klína nespadl jen tak náhodou, oba za sebou měli řadu zkušeností.
Filip Sajler cennou praxi získával nejen u nás, ale také v prestižních restauracích v Německu a USA. Je členem Českého národního kulinářského týmu, se kterým posbíral mnoho ocenění na světových soutěžích.
Ondřej Slanina má za sebou vaření v mnoha předních pražských restauracích, před kamerou není nováčkem, vaříval v Prima vařečce. Spolu s Filipem otevřel restauraci Perfect, kde dělá šéfkuchaře. A ze všech sil se snaží, aby restaurace dostála svému jménu.
"Kluci v akci" bývají mnohdy srovnáváni s Angličanem Jamie Oliverem, zřejmě pro neformální a hravý styl pořadu. Kluci si tohoto srovnání považují a pokorně souhlasí s tím, že Jamie patří k nejlepším v oboru.
Každý z dílů je nějak tématicky laděn, všemi představenými recepty se tak prolíná jedna společná ingredience nebo zeměpisné zaměření. Samozřejmostí je i přizpůsobení receptů právě aktuálnímu ročnímu období či významným svátkům, jako jsou Velikonoce či advent. Kluci v akci se neomezují pouze na vaření ve sterilním prostředí studia, viděli jsme je tak vařit i u řeky, ve staročeské chalupě a dokonce také na pláži. Zdánlivě složitá jídla se pod jejich rukama rodí téměř sama a diváci tak oprávněně získávají pocit, že vaření není žádná věda. A protože ani kluci nejsou zběhlí ve všem, čas od času si pozvou na pomoc i profesionální cukrářku nebo sommelierku.
Pokud byste se rádi setkali se sympatickou dvojicí a ještě k tomu se toužíte přiučit v kuchyni něčemu zajímavému, není nic jednoduššího, než se zapsat na některý z kurzů vaření, které pořádají. Pokud byste chtěli mít Filipa Sajlera a Ondřeje Slaninu, obrazně řečeno, stále po ruce, poohlédněte se po některé z knih, které vyšly. "Kluci v akci" mají i svůj časopis a díly jejich pořadu můžete zhlédnout jak na několika vydaných DVD nosičích, tak na internetu. Na internet také můžete zabrousit i pro podrobně rozepsané recepty z jejich pořadu.
Jaká je rada kluků pro ty z nás, kteří si ještě nejsou v kuchyni úplně jistí? Vařit, vařit, vařit a také ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, zejména při cestování. Díky tomu se seznámíme s novými chuťovými kombinacemi, které ještě neznáme, a na které bychom si netroufli. Ačkoliv kluci ochutnali již řadu dobrot z celého světa, jejich nejoblíbenějšími jídly neotřesitelně zůstávají knedlíky s vajíčkem a klasický smažený řízek.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena