Nebavme se nyní o světových šéfkuchařích, ale o obyčejných mužích, kteří se vaření téměř nevěnují, alespoň ne profesionálně. Muži a jejich kuchařské umění bývají často karikováni jakožto jedinci, kteří nejsou sto pochopit ani základní funkci hrnce, natož pak jednoduchou recepturu pokrmu, který má být výsledkem jejich snažení. Z vlastní zkušenosti musím tento mýtus vyvrátit. Stejně jako se zesměšňuje řidičský um žen, pramení jistá nedůvěra svěřit kuchyň mužům také z nedostatku příležitostí prokázat své schopnosti. Až v nouzi tak třeba ženy poznají, že vaření není jen jejich doménou, když se například partner musí postarat o děti a připravit jim stravu.
Vaření nejen jako nutnost
Ačkoliv primárním úkolem jídla je, zajistit našemu tělu dostatečný přísun živin, málokdo dnes vaří jen proto, aby se "něčeho" najedl. Jídlo musí lahodit chuťovým i zrakovým buňkám, což je bohužel příčinou nezdaru velké části dietářů. Vaření je i jakýmsi rituálem. Vždyť to všichni známe, již v úterý spekulujeme, co budeme vařit o víkendu. Vaření se tak stává našim koníčkem, ženy se spíše vyžívají v pečení, muži dávají přednost neobvyklým jídlům. A takový muž, který umí dobře a netradičně vařit, je jistě všude oblíbený.
Nechápavost okolí
Pokud se ženy zmíní, že doma vaří spíše muž, u některých lidí to stále vyvolává rozpaky či dokonce podezření, že ona dotyčná asi nebude nic moc hospodyňka a že je její muž chudák pod pantoflem. Může to být jistě pravda, ale proč mužům nedopřát volné pole působnosti, když je vaření baví. Ženám i tak zůstane nepočítaně úkolů. Některé páry dokonce vaří společně, jinde má každý svou "specializaci".
Pozitiva "mužského" způsobu vaření
Ve známém vtipu o manželce, která si vyšla s kamarádkami a muži místo připravené krmě zanechala jen strohý vzkaz, se praví: "Večeři máš v kuchařce na straně 136!" Podle mých poznatků ale zástupci silnějšího pohlaví vaření podle kuchařek příliš nefandí. Snad jen pročtou základní recept, ale nějaké pečlivé odměřování a vážení surovin je jim cizí. Ženy naopak pečlivě zkoumají každou maličkost uvedenou v předpisu. Muži se tak sice vystavují možnosti nezdaru, na druhou stranu pokaždé vytvoří originální jídlo. Nebojí se kombinovat různorodé koření a pochutiny, nad kterými by ženy lomily rukama, protože nemají o výsledný produkt strach, vždyť často vaří jen pro sebe, takže když to nebude k jídlu, nevadí, chléb se salámem také přijde k chuti.
Negativa "mužského" vaření
Použít během přípravy omáčky dvě vařečky, naběračky, tří lžíce, dva hrnce, dále zašpinit několik talířů, celou kuchyňskou linku, sporák a podlahu? Mouka a olej všude jen ne v původním obalu? Pro některé kuchaře to není žádný problém. Zatímco ženy před vidinou následného úklidu a hory nádobí raději kuchyňské náčiní během vaření průběžně oplachují, nebo skládají do myčky, muži mají ve zvyku nechat vše na konec, případně na někoho jiného.
Ať se nám to líbí, nebo ne, i muži se "emancipují", co se vaření týče. A o tom, že na tom někteří nejsou vůbec špatně, se budete moci přesvědčit v některém z příštích článků věnovaném světovým šéfkuchařům.
Foto:
Profimedia.cz