
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Hořkost okurek může mít víc důvodů, od špatně zvolené odrůdy až po nesprávnou péči, kvůli níž se rostliny dostávají do stresu a produkují hořkost způsobující látky. Dá se tomu však předejít, a to je jistě dobrá zpráva.
Původně byly hořké všechny okurky, postupem času lidé vyšlechtili nehořké odrůdy, a ty nyní převládají. Hořkost okurek, tedy plodů, ale i jiných částí rostlin, způsobují látky zvané cucurbitaciny. Pamětníci vědí, že dříve byly hořké všechny okurky. Dnešní vyšlechtěné odrůdy sice tyto látky stále obsahují, ale ty způsobují jen hořkost listů a při správné péči by se na chuti plodů projevit neměly. Další skupinou jsou okurky geneticky nehořké, tedy takové, které cucurbitaciny vůbec netvoří. Nevýhodou však je, že tyto druhy jsou méně odolné k chorobám.
Hořkost okurek je dnes dána především tím, že podmínky jejich růstu nejsou ideální, což rostlinu vystavuje stresu. Na vině jsou často velmi kolísavé teploty, zejména ve sklenících a fóliovnících. Okurky pak reagují právě hořknutím. Prostředí skleníků a fóliovníků je proto třeba důkladně a pravidelně větrat, neméně důležitá je však také dostatečná zálivka. Další problém je v závěru růstu okurek, ty začínají hořknout ve chvíli, kdy jsou přerostlé. Je tedy vhodnější sbírat okurky, dokud jsou menší.
Na nebezpečí pramenící z hořkosti nejen okurek, ale také cuket a dalších druhů tykví, jsou různé názory. Někdo je považuje za jedovaté a objevily se dokonce případy vážných, někde i smrtelných otrav. Jiní se přiklání k názoru, že jsou cucurbitaceiny zdraví prospěšné, a dokonce působí jako prevence rakoviny. V každém případě jsou hořké cukety a okurky chuťově dost nepříjemné na to, abychom je vůbec zkoušeli konzumovat. Pokud bychom si totiž nepřivodili zmíněnou otravu, určitě bychom se mohli vystavit vzniku nepříjemných zažívacích potíží.
• Věnujte pozornost výběru odrůdy.
• Na začátku pěstování podpořte rostliny dusíkatým hnojivem.
• Zamezte kolísání teplot ve skleníku a pravidelně a důkladně v něm větrejte.
• Dbejte na pravidelnou a dostatečnou zálivku rostlin.
• Hořkost způsobuje i pozdní sklizeň okurek, nenechávejte proto plody zbytečně přerůstat.
Existuje několik způsobů, jak se u již sklizených okurek hořkosti zbavit. U okurek nakládaček nemusíte jejich hořkost vůbec nijak řešit, po naložení do octového nálevu a konzervaci se jejich hořkost brzy ztratí. U salátových okurek je dobré vědět, že nejvíc hořkosti je právě ve slupce a na koncích plodů, konzumujte proto raději okurky oloupané a vždy odřízněte konce. I hořké salátové okurky můžete naložit na dvanáct hodin do slaného nálevu, jejich hořkost by se tak měla podstatně zmírnit.
Vášeň pro okurky: Jak na ty nejlepší nakladačky a kvašáky?
Okurky, tak vděčná zelenina, kterou stojí za to si uchovat díky nakládání a zavařování. I když s okurkovou vášní teprve začínáte, okurky zavařujete podle osvědčeného rodinného receptu, případně zkoušíte stále nové postupy a ingredience, mohou se vám hodit naše recepty, z nichž si zaručeně vyberete.

Recept na osvěžující okurkovou limonádu krok za krokem
Horké dny si žádají pořádné osvěžení! A tato okurková limonáda je tou nejlepší volbou! Je domácí, zdravá a skvěle zažene žízeň.

Bazalka – bylinka pro váš letní jídelníček
Bazalka je oblíbené aromatické koření a bylinka plná betakarotenu, hořčíku, draslíku, vápníku, železa a vitamínu C. Dále obsahuje silice a éterické oleje. Pěstujeme ji pro okrasu na balkónech a okenních parapetech, ale i pro skvělé zpestření a dochucení letních pokrmů.

Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena