Káva - druhy a rady k přípravě

Káva - druhy a rady k přípravě

Chladné období roku s sebou přináší mnohem větší chuť na teplé nápoje, než je tomu v letních měsících. Vychutnejte si lahodnou a dobře připravenou kávu.

42524×

Více času trávíme ve společnosti svých přátel na lavicích u teplých krbů, zahaleni v huňatých svetřících a usrkáváme pomalu horký nápoj, který zahřeje nejen ruce přiložené k teplému šálku, ale zahřeje nás i zevnitř.

Káva a rady k její přípravě

Káva je stále oblíbeným nápojem, který zahání malátnost, únavu a ospalost a zároveň je povzbuzujícím prostředkem. Vlastnosti kávě dodávají látky, které se vyluhují z pražených a rozemletých kávových zrn za pomoci tepla. Vonné látky, které povzbuzují chuť, delším působením tepla mizí. Proto bychom měli při vaření kávy dbát na správnou úpravu a věnovat tak více pozornosti zachování prchavých silic.

Příprava kávy

Je mnoho způsobů, jak kávu připravit. Přesto je nutné dodržovat některé zásady, zejména pro uchování dobrých vlastností kávy:

  1. Praženou kávu uchováváme tak, aby nevyvětrala a nenačichla vůní jiných potravin - tedy v neprůhledných a co nejtěsněji uzavřených nádobách.
  2. Kávu meleme co nejjemněji a nejlépe těsně před přípravou - snadněji se ve vodě vylouhuje a nevyčichne.
  3. K zaváření kávy používáme nádoby skleněné, dobře smaltované nebo z nerezavějící oceli.
  4. Používáme zároveň pouze nádobí určené na kávu, nemyjeme ho spolu s ostatním při umývání hadříkem - jinak je to pak zpravidla příčinou špatné chuti. Tímto postupem také kazíme vůni kávy.
  5. K zalití kávy používáme vždy vodu čerstvě nalitou.
  6. Vodu přivedeme k varu a v okamžiku, kdy se začne vařit, na kávu naléváme Voda, která dlouho stála v nádobě či varné konvici nebo která se přestala vařit, kazí chuť a vůni kávy.
  7. Uvařenou kávu naléváme do konvice, kterou jsme předem vypláchli vařící vodou.
  8. Aby vůně kávy nevyprchala, přikrýváme konvici s kávou víčkem nebo pokličkou.

Druhy podávané kávy

Černá káva

Všichni známe klasickou černou kávu - jemně umletou, zalitou právě se vařící vodou, slazenou či neslazenou, tzv. "turka". Pokud chceme kávu šetrnější ke svému zažívacímu ústrojí, pak si připravíme kávu překapávanou.

Vídeňská káva

Oblíbená je ale i káva vídeňská. Je to vlastně káva černá, která je doplněna "čepicí" šlehané smetany. Zpravidla se podává ve sklenicích.

Bílá káva

Jinak se připravuje káva, která je doplněna mlékem nebo smetanou. Vaříme vodu mírně oslazenou, při varu do ní vsypeme rozemletou kávu a necháme ji ustát. Pak kávu slijeme do konvice, ve které kávu podáváme. Je možné také kávu ve vyhřáté konvici horkou vodou zalít, nechat usadit a do šálků nalévat bez přecezení. V obou případech však kávu do poloviny až do dvou třetin doléváme mlékem nebo smetanou.

Na závěr

Ke kávě podáváme drobné sladké sušenky a sklenici čisté vody. Po ránu, kdy většina z nás spěchá do pracovního procesu, zapomínáme a odbýváme nejen přípravu kávy, ale i využití požitku z její chuti a vůně kávy nad právě zalitým šálkem. Dopřejme si tedy lépe alespoň tu kávu odpolední, která nám má přinést úlevu z prožitého dne.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena