Před více než padesáti tisíci lety byli naši předkové lovci a sběrači a živili se převážně masem. Postupem času se z nich stávali zemědělci, kteří se živili převážně rostlinami a obilím.Také pak částečně mlékem, vejci a masem. Lidé jedli to co jim poskytovala příroda. Stravu upravovali jen vařením, pečením či smažením. Trvanlivost prodlužovali sušením, uzením, solením a zavařováním. Ideální přírodní - konzervou- bylo obilí, které vydrželo na vzdušném místě celé roky, stejně jako ořechy a semena. Ovoce a zelenina se po měsíce udržely čerstvé ve sklípcích. Tento způsob zemědělství a výživy se udržel po celá staletí.
Podstatná změna ale nastala až někdy kolem 18. - 19. století s příchodem přeměny zemědělské v průmyslovou. Stále více lidí se stěhovalo z venkova do města. Zde ale neměli zahrádky ani sklípky. Potraviny se musely přepravovat a uskladňovat tak, aby déle vydržely, aby byly trvanlivé. Cesta z místa sběru se prodlužovala a komplikovala. Rozrůstal se potravinářský průmysl a potraviny se tím začaly hodně upravovat: sterilizovaly, čistily, ochucovaly a taky přikrášlovaly. Díky potravinářskému průmyslu a odborníkům se našel způsob jak skladovat potraviny po neomezenou dobu a udělat z nich chuťově neutrální produkty. Odstranily z nich vše živé, vše , co se rozkládá, co může napadnout hniloba, plíseň a další závažné mikroby. Tak vznikla výběrová mouka, rafinované oleje, rafinovaný cukr, mléko, které je zahříváno na ultravysoké teploty, chemicky konzervované a přibarvované uzeniny. Vytvořili jsme si civilizační stravu.
Dalším moderním šlechtěním rostlin se daří vypěstovat výnosné užitkové rostliny. Moderní výroba přinesla víc masa, drůbeže, mléka a to vše je levnější, jemnější a bělejší. Zisky z prodeje stoupaly, ale pak v důsledku přihnojování a využívaní umělých krmiv se jak rostliny tak i zvířata staly méně odolnými vůči škůdcům a chorobám.
Tak se ptám ,,Kdo dnes poučí matky, děti a vnoučata jak se stravovat zdravěji a správněji?,, Jaké vědomosti můžou předat třeba učitelé, jaké rady mohou dávat lékaři atd.
Zdravá výživa
Jediná možnost, jak se vrátit k přirozenému stravování a způsobu výživy je, že změníme jídelníček tím, že přejdeme na plnohodnotnou stravu. Zároveň dětem zajistí plnohodnotná strava zdravý tělesný vývoj a celkově posílí jejich odolnost, snáze se jim zahojí rány, budou se lépe soustředit na učení a tím se snáze učí.
To vše znamená, že potraviny je třeba konzumovat v co nejpřirozenějším stavu. Mají být co nejčistší a nejčerstvější. Prostě zdravě vypěstované.
Dospělý člověk, který se plnohodnotně stravuje zvyšuje svoji výkonnost. Žijeme si jak v pohádce "Stolečku prostři se", steaky grilované, pečená kuřata, šlehačky, nemluvím o KFC, a dalších stravovacích zařízeních, které nám dopřávají lahůdky. A pak se nepřejídejme. Je opravdu třeba se zamyslet co vůbec a jak se chceme nadále stravovat. Člověk pak by měl raději sáhnout po lehčích jídlech anebo střídat postní dny s léčebnými dietami. Kdo zkusil úspěch léčebné diety a plnohodnotné výživy, ví jaké možnosti se dosud nechávají ladem.