Ohromující venkovní teploty mě navedly na další letní klasiku - řecké frappé. Je čas rozšířit své portfolio o středomořsky primitivní avšak zcela esenciální osvěžidlo na bázi kávy.
Frappé
Loni v létě v Řecku jsem si dal tuhle kávu poprvé a byl sem překvapený, že se řecké frappé docela odlišuje od frappí (sic), které jsou k dostání tady v Česku. Místo hutné, sladké a kávové ledové tříště jsem dostal "obyčejnou kávu s kostkami ledu a hutnou čepkou z pěny. Přes prvotní rozpaky, to chutnalo skvěle a míra osvěžení byla nevídaná!
Právě teď jsem si na frappé znovu vzpomněl a tak jsem na wikipedii vyšťoural pěkný článek o
řeckém frappé v angličtině. Shrnuto a podtrženo je řecké frappé vynález z roku 1957, kdy jistý zoufalý vystavovatel bez horké vody podnikl naprostou šílenost a upachtil si narychlo instantní kávu z obyčejné vody a instantní kávy. To vše pojistil několika kostkami ledu a frappé bylo na světě. Úsměvné.
Jak na řecké frappé?
Budeme potřebovat obyčejnou instantní kávu (nejlépe vyrobenou metodou spray-drying), led, nějaký shaker nebo mixér a pokud chceme, tak také mléko a cukr. Brčko je velice vhodné. Koho by to zajímalo, tak Nescafé právě do českých obchodů vrhlo sadu půl kilovek s přiloženým plastovým shakerem na frappé za asi 120,- Kč.
Postup je jednoduchý:
- instantní kávu rozmícháme s troškou studené vody
- směs protřepeme nebo rozmixujeme
- kávu vlijeme do sklenice s kupou ledu
- přidáme cukr a mléko podle preferencí
Řekové mají pro frappé docela pěkné a hlavně výstižné názvosloví, mrkněte se na to sami do wikipedie (viz výše).
Samozřejmě nebyl by to pan Cuketka aby tenhle recept nějak "po svojemu" neupravil a tak jelikož nemám momentálně shaker ani mixér, tak připravuji frappé bez pěny jen tak z horké kávy z mého strojku kafetiéry. Zaliji vysokou sklenici plnou kostek a pouze velmi mírně osladím a zaliji troškou mléka. Přiznám se, že mně to stačí a navíc mě pěna otravuje.
Máte rádi frappé? Jak si ho děláte/dáváte?
A mimochodem. Víte doufám, že sladké kofeinové nápoje jsou to nejhorší, co můžete použít na rehydrataci? Takže nezapomeňte na vodu!
Převzato s laskavým svolením z webu Zápisník pana Cuketky -
Cuketka.cz
Foto:
Photos.com