Přemýšlíte o koupi sady nádobí na vaření, ale nevíte, který z materiálů je ten pravý?
Je opravdu tak velikášské, jak napovídá název? Podle pořizovací ceny, která se pohybuje od tisíce korun výš za jeden exemplář, určitě. I jeho kvalita je vysoká. Nádobí je mimořádně odolné proti všem vnějším vlivům včetně nárazu. Předností je jistě vysoká a rychlá akumulační schopnost, kterou si i dlouhodobě udrží. Při vaření tím pádem spotřebujeme mnohem méně energie. Pokrm se nepřipaluje, nepřichycuje a je hotov mnohem rychleji. Dokonce se v tomto nádobí dají na vařiči i upéci koláče, pod poklicí totiž rovnoměrně cirkuluje teplý vzduch, tak jako v troubě. Hrnce a pánve se speciální keramickou úpravou dokonce snesou používání kovového náčiní. Pokud váháte, zda titanové nádobí mýt ručně nebo v myčce, volte raději první variantu. Přednosti titanového nádobí nejlépe oceníte, pokud vlastníte sklokeramickou či indukční varnou desku.
Klasické nádobí, jež znaly už naše babičky, má v mnohých domácnostech stále svou neotřesitelnou pozici. Není divu, při správném zacházení vydrží dlouhá léta. Smaltované nádobí je tvořeno kovem potaženým ochrannou vrstvou. Pokud ovšem tato vrstva popraská, měli bychom se s nádobím rozloučit. Z kovu se totiž mohou uvolňovat nebezpečné látky. Smaltované hrnce též musíme chránit před hrubým zacházením a prudkými změnami teplot. Také kovové náčiní není pro smalt to pravé. Na druhou stranu ceny jsou poměrně příznivé. Smaltované plechy a hrnce pořídíte již od 200 korun.
Po teflonové pánvi toužil v devadesátých letech snad každý a také téměř každý si tento sen splnil a doma má minimálně jeden exemplář, nebo je o tom alespoň přesvědčen. Na tržištích se dá zakoupit teflonové nádobí "za pár korun", ale samozřejmě není kvalitní a dělá teflonu špatnou reklamu. Cena kvalitní teflonové nádoby začíná zhruba na 500 korunách. Taková nádoba dělá velmi dobrou službu. Povrch odpuzuje vodu a je vysoce odolný proti stárnutí. Alespoň bez trochy tuku se však při přípravě pokrmů na teflonu neobejdeme. Hraniční teplotou, na kterou je možné teflon zahřát, je 370 stupňů, záhy poté se totiž začíná rozkládat a uvolňuje nebezpečné toxiny. Někteří vědci se domnívají, že nebezpečná je již teplota o sto stupňů nižší.
Pouze nerezové nádobí s označením 18/10 nám zajistí dlouholetou spokojenost. Kromě nerezové oceli bychom měli věnovat pozornost i šířce dna. Šířka dna se pohybuje mezi 0,5 centimetrem až 2 centimetry. Takzvané sendvičové nebo kvalitnější zapouzdřené dno pomáhá dlouhodobě udržet teplotu. Dno je tvořeno pláty z několika kovů, často je to kromě oceli i měď a hliník. V kvalitním nerezovém rendlíku s velmi silným dnem by se nemělo nic připálit. Dále je nerezové nádobí odolné vůči mechanickému poškození. Cena nejmenších nerezových kastrolů se pohybuje okolo 500 korun.
Nádobí jsme si již zvolili, teď jen zbývá v něm něco dobrého uvařit. Zkuste si vybrat třeba některý z našich receptů.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena