
Každá kuchyně je specifická, stejně jako její majitel. Existují však vyzkoušená pravidla a vychytávky, které vám pobyt zde zpříjemní. Jaké faktory zvážit při výběru kuchyňského dřezu?
Práce s prostorem
Ačkoli většina z nás sní o velké kuchyni, prostor bytu ani domu nenafoukneme a jednoduše musíme pracovat s tím, co máme k dispozici. Dobrou zprávou je, že toho lze zvládnout hodně i s málem, stačí na to jít chytře. Prvním pravidlem je, že na pohodlnou práci v kuchyni potřebujeme alespoň 60 cm volné pracovní plochy (hloubka linky bývá též 60 cm). Může se to zdát málo, ale u malých bytů skoro moc. Volnou plochou totiž myslíme opravdu volnou plochu, kde nebude stát ani rychlovarná konvice, ani toustovač, ani sada nožů. Dobrou zprávou je, že jako pracovní plochu můžeme využít i kuchyňský dřez.
Na co pamatovat při výběru kuchyňského dřezu
Prvním omezením, které se týká kuchyňského dřezu, je šířka skřínky, nad kterou ho budete umisťovat. To je limit, který je třeba respektovat z hlediska vaničky dřezu. Dobrou zprávou je, že například odkapávací plocha se tam již nezapočítává, ta už může být mimo skříňku. Důležitá je hloubka vaničky, ideální je středně hluboký kuchyňský dřez, tedy alespoň 18–20 cm, práce v něm bude výrazně pohodlnější. Nepodceňujte ani otázku sušení nádobí. Velké plány, že myčka vše usuší a vy hned vše uklidíte, většinou nemají delšího trvání. Pokud je to jen trochu možné, pořiďte odkapávač (skládací, do skříňky nad dřez, případně kuchyňský dřez s odkapávačem).
Jaký povrch kuchyňského dřezu
Tématem je také jaký materiál pro kuchyňský dřez vybrat. Nestárnoucí klasikou je kuchyňský dřez nerezový, který poskytuje nejen vizuálně zajímavý efekt, ale také má vysokou odolnost vůči teplotám a chemikáliím. Nové jsou materiály kompozitní, tzv. granitové dřezy (případně pod názvem silgranit či fragranit). Ty jsou velmi odolné i mechanicky a jejich výhodou je samozřejmě i široký výběr odstínů. Navíc je jejich údržba velmi snadná. Luxusní verzí jsou dřezy keramické, které jsou však náchylnější na tvrdé nárazy. Důležitým aspektem je také povrchová úprava dřezu. Moderní výrobky mívají antibakteriální vrstvu, případně vrstvu, která povrchy chrání před usazováním vodních kapek a tvorbou vodního kamene.
Kuchyňský dřez a pracovní plocha
Velkou otázkou je také, jak kuchyňský dřez instalovat. Nejčastěji se instaluje na desku, ale existují také verze pod pracovní desku, případně do roviny s deskou. Vždy je třeba dbát na kvalitní hydroizolaci, aby nedocházelo k poškození desky, případně se netvořila plíseň. Už dávno také neplatí, že kuchyňský dřez je jen „díra“ v lince. Moderní výrobky mívají i speciální držáky, kam se umisťují různé pojezdy, prkénka, síta, kryty… a vy máte možnost pracovní prostor rozšířit o další kousek. Součástí dřezu je samozřejmě dřezová baterie, například se sprškou, díky čemuž snadno napustíte/umyjete i rozměrné nádoby. Pořídit můžete i zabudovaný dávkovač saponátu nebo mýdla, případně dálkové ovládání odpadu (opět vám ubude starost, kam věci umístit).
Proč je téma dřezu tak důležité?
Dřez je nedílnou součástí kuchyně. Pokud máte možnost umístit větší nádobu dřezu, udělejte to, i když máte v plánu pořídit i myčku. Ve dřezu se totiž nemyje „jen“ nádobí, ruce a potraviny. Je to prostor, kam sléváte horkou vodu z vaření, pomáhá při rozmrazování potravin, na chvíli sem obvykle odkládáte špinavé či horké nádobí, napouštíte vodu do nádob, a hlavně zde musíte zvládnout umýt i takové věci jako je pečící plech či velká prkénka… Je tedy jasné, že bez kvalitního dřezu pohodlí v kuchyni nedosáhnete…
Autor:Kubik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena