Jak skladovat potraviny během vánočních svátků?

Jak skladovat potraviny během vánočních svátků?

Jídlo k svátkům neodmyslitelně patří. Vánoce jsou časem, kdy se schází celá rodina a hospodyňky se předhání s pohoštěním. Když se s ním ale nechce dělat každý den extra, je důležité vědět, jak ho skladovat. Uhnat si o vánočních svátcích střevní chřipku totiž nikdo rozhodně nechce.

177×
Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Vaření.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah
Cukroví, chlebíčky, jednohubky, smažený kapr, obalované řízky, bramborový salát, vinná klobása – to všechno se na slavnostní tabuli najde skoro všude. Dělat se s tím ve chvíli, kdy návštěva klepe na dveře, nebo je dokonce už u vás, je neslušné. Navíc byste si v klidu ani nepopovídali. A o tom to přeci je. Sejít se, posedět, popovídat si. Užít si společně strávený čas.

Kde potraviny uskladnit?
Nejlepší je lednička. Jak ji připravit na nápor vánočních dobrot?

·         Před svátky ledničku proberte, staré potraviny vyhoďte.

·         Vymyjte ji a odstraňte nechtěný zápach.

·         Vkládejte do ní jen studené potraviny.

·         Balte je zvlášť do sáčků, dóz nebo fólie, aby se nemísily pachy.

·         Uvařená jídla snězte během 48 hodin.

Víte, jaká je nejčastější chyba při skladování potravin? Když jsou vajíčka a mléko ve dveřích lednice. Dveře jsou totiž nejteplejším místem lednice. Prudké změny teplot mohou způsobit, že se vajíčka orosí a začnou plesnivět, mléko zase zkysne.

Vložit obrázek Hvězdičky

Jak „vánoční potraviny“ uchovávat?
Základem jsou kvalitní a čerstvé potraviny
Ty, které se vám nebudou zdát, nebo se bude blížit jejich datum spotřeby raději nekupujte. Když jde o maso, kontrolujte jeho barvu i to, aby obal nebyl nikde prasklý, nebo nafouklý.

Kapra jen čerstvého a čilého
Podívejte se do kádě a „leklou rybu“ tam nechte. Vyberte si kapříka, který si tam pěkně čile plave, není nikde odřený a má všechny šupiny.

Vykuchaného kapra skladujte v lednici jen jeden, maximálně dva dny pěkně očištěného a zabaleného do navlhčeného ubrousku.

Co s bramborovým salátem?
Raději si vždy udělejte čerstvý. Když už ho ale máte moc, klidně ho do druhého dne uložte do chladničky. Obzvlášť, pokud jste do něj dávala domácí majonézu z čerstvých vajec.

Vinná klobása vydrží v ledničce dva až tři dny
Jde totiž o masný polotovar určený k dalšímu zpracování. Podívejte se, co je uvedeno na štítku o spotřebě a podmínkách uchovávání. Když budete mít klobásu skutečně čerstvou, vydrží maximálně 3 dny.

Vložit obrázek Vánoční jídlo

Rada na závěr: Nic se nemá přehánět
Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Nemáte se během nich uštvat. Pár kousků cukroví a obložený talíř návštěvě bohatě postačí.
user-icon

autor Kubik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena