Co je to džem a jak se vyrábí? Přidejte se k nám na exkurzi do jedné české firmy s dlouholetou tradicí, která leží asi 50 km jižně od Brna.
Předzvěstí toho, že se dnes v závodě Fruta Podivín vyrábí extra jamy, je sladká vůně jahod, která se nese až do šaten zaměstnanců. Výroba probíhá téměř v plném rozsahu automaticky. Od roku 1942 se Fruta věnuje výrobě džemů a marmelád a jako člen skupiny Hamé se specializuje výhradně na sladký sortiment, jako jsou džemy, povidla a také kojenecká výživa.
Ve varné části výroby čekají na tepelné zpracování v kotlích kontejnery s ovocem. To probíhá při teplotě 80 °C pod sníženým tlakem, takže se sice dosáhne varu, ale zároveň v džemu zůstávají kousky ovoce.
Po kontrole chuti, kvality a po chemickém měření kyselosti a celkového obsahu cukru putuje ovocná směs k sítům a magnetům pro zachycení nežádoucích prvků a následně o podlaží níže k plnicím linkám.
Zde se plní do sklenic, které po zavíčkování postupují k tepelnému ošetření zajišťujícímu mikrobiologickou stabilitu, a to při teplotě 85 °C po dobu 25 minut. Na víčka sklenic naplněných džemem je poté natištěno datum a čas výroby, tedy šarže, podle které jsou jednotlivé výrobky dohledatelné. Následuje etiketace a poté se sklenice balí do kartonů, které jsou rovněž opatřeny štítkem s šarží.
Extra džemů méně sladkých se vyrábí celkem šest druhů: jahoda, meruňka, višeň, maliny, černý a červený rybíz a lesní směs. Kompletní sortiment naleznete na stránkách www.sladkanerest.cz. Podle ředitele závodu Libora Bůška je o džemy tradičně největší zájem během období Vánoc a Velikonoc, mezi nejoblíbenější přitom patří dlouhodobě jahodové a meruňkové džemy. Výběrové džemy se také vyvážejí - například do Německa, Velké Británie či Ruska.
Navšivte také oficiální stránky džemu:
EXTRA JAM Jahoda
V testu obstál jednak na základě laboratorních zkoušek, ale také senzorického hodnocení poroty. Velmi byla ceněna chuť a dodržení dané legislativy platné pro výrobky z řady extra džemů.
Extra Jam Jahoda si můžete vychutnat balení 790 g, které se zúčastnilo testu či v oblíbeném menším balení 340 g. V obou baleních naleznou zákazníci totožnou recepturu.
Džem je potravina vyrobená ze směsi přírodních sladidel, vody, pulpy a dřeně, nebo přírodních sladidel, vody a dřeně a jednoho nebo více druhů ovoce, přivedené do vhodné rosolovité konzistence. Podle vyhlášky ministerstva zemědělství musí být minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny u výběrového džemu 450 g (u džemu všeobecně 350 g). Výjimky tvoří červený a černý rybíz, jeřabiny, rakytník, kdoule, šípky, zázvor, kešu-jablka a plody mučenky neboli maracuja, kde je předepsaný hmotnostní podíl ovoce nižší.
Džemy se často zaměňují za marmelády. Marmeláda je však označení pro výrobky z citrusových plodů, u nichž je minimální hmotnostní podíl ovoce 200 g v 1 kg potraviny. Je vhodné důkladně číst etikety na džemu - falešný džem má na etiketě uveden nižší než minimální ovocný podíl. Častým případem bývá také chybná deklarace použitého druhu ovoce a klamavé označení vícedruhových džemů (obvykle s přídavkem jablečné suroviny) za jednodruhové.
Podívejte se na oděvy z jahod a dalších druhů ovoce, které navrhli mladí módní návrháři v rámci kreativní soutěže Hamé Sweet Fashion a hlasujte pro nejlepší finálový model letošního ročníku.
Foto: Thinkstock.com
Zdroje: [1] Časopis S chutí o jídle (4.2013)
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena