
Když se rozhodneme shodit nějaké to kilo, většinou se do hubnutí vrhneme plné odhodlání a skálopevného přesvědčení. Po pár dnech nebo týdnech nás však mohou naše chuťové buňky zradit a my podlehneme. Vrhneme se na své oblíbené lahůdky… a pak následují výčitky: pocit, že jsme k ničemu, že jsme opět nevydržely. Když už se vám něco takového stane, neházejte flintu do žita. Byla by to škoda. Když si jeden den pořádně dopřejete a dáte si "do nosu", nevyčítejte si to, ale hned druhý den znovu najeďte na svůj dietní stravovací režim.
Pokud vás mlsná honí častěji, než je zdrávo, třeba vám přijdou vhod naše tipy, jak některé zrádné lahůdky nahradit něčím dietnějším.
Patří mezi vaše oblíbené pamlsky třeba brambůrky, křupky a další podobné pochutiny? Když už si nemůžete pomoci a nemyslíte na nic jiného než na to, jak byste si chtěla něco křupavého sezobnout, dejte přednost netučným slaným tyčinkám nebo rýžovým chlebíčkům. Ale úplně nejlepší je v takových chvílích chroupat třeba mrkev.
Nedokážete se ovládnout při pohledu na sladký koláč? Klidně si občas zahřešte, ale vyhýbejte se koláčům a pečivu s různými smetanovými krémy. Lepší jsou kynuté koláče s ovocem.
Je pro vás cesta kolem stánků s rychlým občerstvením utrpením? Na tyhle dobroty zapomeňte. Smažené hranolky, hamburgery, nebo salámové pizzy jsou hotové kalorické bomby. Místo toho je lepší třeba rajče se sýrem nebo loupané brambory s bylinkovým tvarohem či kuřecí prsíčka se zeleninou.
Stravujete se v závodní jídelně a máte problém odolat nabídce řízků, omáček, dezertů? Zkuste odolat. Oběd začněte od konce: nejprve snězte pořádnou porci zeleninového salátu a pak si vyberte z nabídky něco dietnějšího. Třeba rybu nebo drůbeží maso.
Jste pozvaná na večeři do nějaké italské restaurace a máte obavu, že vás jídelní lístek naláká na něco, co si pak budete vyčítat? Radši si vyberte něco, čím se tolik "neproviníte". Máte-li velkou chuť na pizzu, dejte si třeba tuňákovou nebo špenátovou. Nejlepší je objednat si třeba grilovanou rybu nebo velký zeleninový salát s kuřecím masem.
Při vaření doma si dávejte pozor na množství tuku a oleje. Smažit a dusit můžete i na velmi malém množství těchto surovin. Stačí mít teflonovou pánev, nebo připravovat jídlo v alobalu, na grilu či dušením v páře.
Hlavně nezapomeňte na jednu důležitou věc: hubnutí nesmí být mučení. Jezte několikrát denně menší porce a každé jídlo si pěkně upravte a vychutnejte. Nemyslete jenom na to, jak se strašně trápíte, ale představujte si, jak si za pár týdnů obléknete tu krásnou sukni, do které se už delší dobu nevejdete. Uvidíte, že tentokrát se vám to podaří.
Autor:Fendryska
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena