Začíná doba, kdy na trhu nebude takový výběr čerstvého ovoce. Naštěstí máme možnost využít i jiných forem získávání vitamínů. Starou, levnou, ale velice osvědčenou metodou konzervace je sušení ovoce.
Vhodný způsob konzervace nám umožňuje uchovat ovocnou chuť i vitamíny během zimního období. Ovoce je možné koupit zavařené ve sklenicích, konzervované v plechovkách, ale jednodušší způsob konzervace je právě sušení ovoce.
Sušit lze prakticky všechno ovoce. Volíme ovoce zcela zralé, které má nejvyšší obsah cukru, má být však pevné a nikoliv příliš měkké. Plody nesmějí být plesnivé či nahnilé. Sušíme hlavně meruňky, švestky, banány, broskve, jablka, hrušky, višně, borůvky a mnoho dalších druhů. Před samotným sušením ovoce přebereme, důkladně omyjeme a zbavíme nejedlých částí (jádřinec, pecky, stopky). Některé druhy ovoce můžeme i oloupat. Poté ovoce nakrájíme na plátky a rychle vložíme do vody, do které jsme přidali špetku kyseliny citronové nebo kapku octa, aby ovoce na vzduchu nehnědlo. Ovoce necháme ve vodě jen pár minut, poté jej rozložíme na připravený rošt, plech či papír.
Původně se ovoce sušilo na slunci, tento způsob doposud praktikují v jižních oblastech. V našich domácnostech sušíme ovoce buď v troubě nebo ve speciálních sušičkách ovoce, které lze zakoupit v rozmezí od jednoho do pěti tisíc korun.
Za teplého a slunného počasí můžeme v bezprašném prostředí sušit ovoce na slunci. Na noc ovoce musíme však přenést do místnosti, aby se neorosilo. Často kombinujeme sušení na slunci se sušením v troubě, plody na slunci předsušíme a poté je dosušíme v troubě. Při tomto způsobu sušení ovoce rozložíme na plech či papír a dáme ven na slunné místo. Pokud sušíme ovoce na papíře, nesmíme zapomenout papír v rozích zatížit, aby ho vítr i s ovocem nepřevrátil.
Nejsnazší je sušení pomocí roštů v troubě. Troubu při sušení nepatrně otevřeme, aby mohla pára z ovoce unikat ven. Většinu druhů ovoce začínáme sušit při nízkých teplotách (asi při 20 - 30° C), když se část vody z ovoce odpaří, teplotu zvýšíme na 50 - 70° C, v závěru sušení teplotu opět snížíme. Teplota nad 85° C ničí nejen vitamíny, ale také barvu a vůni ovoce.
Sušíme-li větší množství ovoce (případně zeleniny) každý rok, je výhodné pořídit si sušičku ovoce, která sušení urychlí a usnadní. Sušička se skládá ze základní jednotky, sušících sít a víka. Síta se skládají nad sebe, víkem se shora uzavírá sestava sít. Sacími otvory v základní jednotce je nasáván vzduch, který je ohříván na teplotu nastavenou termostatem a je rozváděn mezi jednotlivá síta. Připravené ovoce rozložíme na síta a dáme sušit do sušičky. Doba sušení je závislá na druhu ovoce.
Správně usušené ovoce je ohebné, vláčné, při zmáčknutí nesmí vypouštět šťávu. Ovoce nesmí být přesušené, nesmí se lámat a nesmí být ani spálené. Pokud plody před sušením oloupeme, potom usušené plody mají být běložluté nebo bílé. Doba sušení je samozřejmě závislá na druhu ovoce, například sušení švestek je náročnější na čas. Pokud nemáme prostředky nebo nechceme ztrácet čas se sušením ovoce, můžeme využít široké nabídky sušených plodů v obchodech. Jde sice o nákladnější způsob, ale každý si určitě vybere podle své chuti a také peněženky.
Sušené ovoce je při uskladnění nejvíce ohroženo vlhkostí, jakmile zvlhne, zplesniví a pak již není použitelné. Proto ovoce uchováváme v suchých, dobře větratelných místnostech, nejlépe s teplotou do 15° C. Ovoce dáváme do vzduchotěsných uzavřených sklenic, dóz, případně do plátěných sáčků. Ovoce lze takto uchovávat 1 - 2 roky. Nutná je ale občasná kontrola, zda ovoce nevlhne, neplesniví nebo zda ho nenapadli moli.
Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené chipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80% vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálů a vlákninu. Sušené ovoce je pro vyšší obsah cukru více kalorické než čerstvé plody, již pár kousků dokáže zdravým způsobem zahnat chuť na sladké. Tak neváhejte a zkuste si třeba příští rok nasušit vlastní plody, uvidíte, že zachutnají nejen vám, ale i celé rodině a přátelům.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena