Dorty jsou sváteční moučníky v naší české kuchyni velice oblíbené. Jejich pečení nemusíme přenechávat jen odborníkům - cukrářům, ale můžeme se do přípravy pustit i sami.
Veškeré použité ingredience musí mít pokojovou teplotu, pokud v receptu není uvedeno jinak.
Vejce používáme vždy pouze čerstvá. Do dortů používáme jemný práškový cukr krupice; moučkový cukr pouze ve výjimečných případech uvedených v receptu. Mouka do dortů patří polohrubá, případně směs hladké a polohrubé (hrubé) mouky v poměru 1:1. Pouze z hrubé mouky je korpus příliš suchý. U jemnějších těst nahrazujeme část, popřípadě celé množství, mouky strouhanými lískovými oříšky, vlašskými ořechy, mandlemi nebo ovesnými vločkami. Jako další přísady patří mezi nejoblíbenější čokoláda, kakao, kokos či nugát. Jako voňavé aroma nejčastěji slouží vanilka, citronová či pomerančová kůra i šťáva, rum, punč a jiné "ovocné" likéry. Speciální dorty též můžeme ochutit skořicí, zázvorem, hřebíčkem či perníkovým kořením a medem.
Veškeré potřebné ingredience si nejprve navážíme, naměříme, nastrouháme, nameleme i přesejeme. Dortovou formu vymažeme rozpuštěným vychladlým tukem a vysypeme hrubou moukou, prosátou strouhankou, případně kokosem. Teprve nyní se pustíme do samotné přípravy.
Vejce rozbíjíme po jednom nad hrnečkem, bílek dáváme do mísy na šlehání a žloutek do mísy na tření. Pokud nám do bílků "ukápne" kousek žloutku, vždy jej vyndáme malou lžičkou. Změklý tuk (máslo) třeme nejdříve s cukrem a žloutky do světlé pěny. Sníh šleháme v hluboké míse prvních 30 vteřin pomaleji (1), dalších 30 vteřin na středním stupni a pak zvýšíme na maximum otáček a šleháme tak dlouho, dokud sníh není pevný a při otočení "nevypadne" z mísy. K bílkům někdy přidáváme špetku soli nebo moučkový cukr. Sníh lehce vmícháme do žloutkové směsi a pak postupně zamícháváme prosátou mouku, případně spojenou se všemi sypkými ingrediencemi. Někdy je postup opačný, kdy první přidáme mouku a pak teprve tuhý sníh z bílků; vždy se řídíme postupem uvedeným u receptu.
Dortovou formu naplníme těstem. Nikdy by ho nemělo být více než dvě třetiny. Povrch uhladíme stěrkou a těsto nahrneme mírně od středu směrem ke krajům.
Dort vkládáme do pouze mírně vyhřáté trouby (150 - 165 °C). Po prvních 20 minutách mírného pečení teplotu zvýšíme (180 - 220 °C). Pomalým pečením se bublinky vzduchu ve sněhu zvolna roztahují, těsto rovnoměrně zvedají a povrch tak zůstává rovný. Pokud dort vložíme do hodně vyhřáté trouby, zapeče se těsto kolem formy bez toho, aby krásně vyběhlo a nakypřilo se. Střed, který se tím pádem peče volněji, se zvedá a uprostřed dortu se nám utvoří boule. Dort většinou pečeme kolem 40 minut, kdy špejlí ve středu vyzkoušíme upečení; pokud se na špejli lepí těsto, ještě pečeme.
Upečený dort necháme ve formě, po chvilce nožem uvolníme okraj a plechový okraj sundáme až s částečně vychladlého korpusu. Pak korpus otočíme na dortový talíř či dřevěné prkénko, opatrně uvolníme dno a dort necháme zcela vychladnout.
Výhodou při přípravě dortu je, že jeden den můžeme těsto upéct a druhý den si připravit krém a dort dozdobit. K tomu se dostaneme v příštím článku.
Recepty na dorty pěkně pohromadě najdete zde
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena