Já raději krůtí!

Já raději krůtí!

Krůta je tradiční americké vánoční jídlo. Z našeho jídelníčku je však krůtí maso vytlačováno kuřecím. A to i přestože je krůtí maso zdravější a levnější než kuřecí. Krůtí maso se uvádí mezi 14 základními potravinami, které údajně prodlužují život. Pokud bychom chtěli najít zdroj nejlepšího libového a nejméně tučného masa, bylo by krůtí to pravé.

24181×

Výživné hodnoty

Jako každá drůbež, má i krůta/krocan málo tuku a hodně bílkovin (až 25%). Podstatný je velký podíl bílkovin, oproti jiným druhům masa. Bílkoviny jsou důležité pro obnovu a správnou funkčnost buněk. Krůtí maso dále obsahuje niacin, vitamíny B6 a B12, železo, selen, zinek a kyselinu linolovou. Hodnota vitamínů je poměrně nízká. Je zde však pozitivní informace. Oproti kuřecímu má krůtí maso jen 35 mg cholesterolu na 100 gramů masa. Kuřecí se pohybuje kolem 80 - 85 mg. Krůtí maso by se mělo konzumovat minimálně jednou týdně a to v nejnižších hodnotách 80 - 120 gramů.

Krůta v kuchyni

U nás se prodávají převážně mladé krůty. Věkově se pohybují mezi 20 - 24 týdny a jejich hmotnost je kolem 4 - 6 kilogramů. Při nákupu krůtího masa nebo celých krůt se řídíme stejnými pravidly, jako při nákupu jiné drůbeže. Můžeme koupit krůtu celou nebo přímo jednotlivé porce. Celá krůta nabízí celou škálu masa nejrůznějších chutí. Říká se, že krůta má sedm druhů mas. Například prsa jsou z bílého masa, stehna z tmavě růžového, dále je maso suché a šťavnaté. Krůtí maso poměrně málo chuťově výrazné. Takže si s kořením nemusíme lámat hlavu. Pokud z masa připravujeme dietní pokrm, vždy odstraníme kůži. Ta je totiž nejtučnější. Pokud máte rádi hovězí, můžete místo něj použít krůtí stehna a dosáhnete stejných chuťových výsledků, ale jídlo bude méně kaloričtější, ale více výživnější a zdravější. Maso můžeme upravit všemi způsoby. Vařením, blanšírováním, smažením, pečením, dušením a také je plníme. Pokud koupíme přímo krůtí prsa nebo stehna, nemusíme se zabývat jejích složitým rozmrazováním. Když ale kupujeme krůtu na pečení, tedy celou, měli bychom dbát na její rozmrazení. Asociace a federace uvádějí, že krůta je rozmrazená, pokud se její vnitřní teplota pohybuje kolem 5 °C. Krůtu nikdy nepečeme pod 165 °C. Proto troubu předehříváme na vyšší teploty. Při pečení krůty nikdy nespoléháme na vlastní zkušenosti, ale vždy se vezmeme na pomoc kuchyňský teploměr. Upečený krocan má teplotu ve stehnech 82 °C a v prsou 77 °C.

Krůtím proti nemocem

Z hlediska zdraví je krůtí velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem. Velký podíl železa je důležitý pro ženy po menstruaci, pro sportovce a pro lidi s anemickými problémy. Selen a zinek bojují proti volným radikálům a podporují imunitu. Krůtí maso se doporučuje při předcházení nemocem srdce, při vysokém cholesterolu, diabetikům a lidem, kteří bojují s váhou nebo chtějí zhubnout. Odborníci na výživu krůtím masem krmí všechny, kteří musí podávat výkony. Krůtí maso pomáhá předcházet onemocněním cukrovky, hypertenzí, rakovinou nebo Alzheimerovou chorobou.

Trocha čísel

Roční produkce krůtího masa u nás se pohybuje kolem 22 tisíc tun ročně. Průměrně tedy jeden člověk zkonzumuje pouhopouhé 2 kilogramy krůtího za rok. Evropský průměr se pohybuje kolem 6 kilogramů. Většinou konzumují krůtí maso ženy, až 52 %, protože více dbají o správnou životosprávu. Největší zájem o krůtu je tradičně před Vánocemi. Myslím, že na to, jak je krůtí maso zdravé a dietní, opravdu není moc žádané. Jaký je váš názor? Konzumujete krůtí maso pravidelně? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz